Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София - лидер по размер на чуждите инвестиции, Девня - на човек от населението

Към края на 2022 г. общата стойност на натрупаните чуждестранни инвестиции в България достига 29,4 млрд. евро, което е приблизително с 1,3 млрд. повече в сравнение с 2021 г. Очаквано почти половината – 14,9 милиарда евро – от тези инвестиции са в Столична община, показва анализ на Института за пазарна икономика. Следват Бургас, Пловдив, Варна и Девня. Сред общините с най-голямо присъствие на чуждестранни капитали водещи са логистичният лидер Елин Пелин с 490 млн. евро и енергийният център Гълъбово с 429 милиона евро. Сред водещите общини се нареждат и относително малки по население, но със силна индустрия като Севлиево - 325 млн. евро, Божурище – 310 млн. евро,  Ботевград – 288 млн. евро.
Разпределението на чуждестранните инвестиции на човек от населението дава представа за относителната роля  на чуждите капитали в местните икономики. Традиционен лидер по този показател е Девня със 110 хил. евро средно на човек, следвана от Гълъбово с 40 хил. евро на човек от населението, посочват от ИПИ. В топ 5 тук се нареждат и общини от периферията на София, като в Божурище стойността на реализираните инвестиции достига 33 хил. евро на човек, в Елин Пелин –21 хил. евро, а 16 хил. в Каварна. Сред областните центрове единствено София (11,7 хил. евро/човек) и Бургас (9,2 хил. евро/човек) се класират в челната десетка. 
На картата се оформят и големи територии, в които чуждестранни инвестиции практически липсват – големи части от Северна България, особено край река Дунав, по границата със Сърбия, както и в планинските райони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10

Почти половината българи са скептични към въвеждането на еврото

47% от българите не са съгласни с твърдението, че влизането на България в еврозоната ще доведе до тласък на българската икономика и ще повиши жизненият им стандарт. Това показва национално проучване на агенция "Маркет линкс". То е проведено сред..

публикувано на 10.05.24 в 14:37