Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Станислав Станчев набира голяма популярност с клипове в интернет

Чуждестранни композитори го канят да изпълнява техни произведения

4
Снимка: Facebook /Станислав Станчев

С музиката си достига до всички точки по света, а youtube каналът му надвърля 108 хиляди абонати. Станислав Станчев е може би най-популярният български пианист в мрежата.

Освен с тривиалните “работа и талант”, той обяснява интереса към себе си с... ръцете, които излага на преден план в клиповете, и с предаването на музиката. “Красиви ръце, големи, фини – получавам много такива коментари. Пианистичните ръце по принцип са красиви и, за мое щастие, хората намират интерес в тях”, казва пианистът.

Станислав Станчев изпълнява както произведения, написани за пиано, така и транскрипции на творби за оркестър и различни солови инструменти. Залага най-често на класическата музика, но в репертоара му присъстват също джаз и музика от филми.

Не докосвам музика, която не усещам и не харесвам – категоричен е той. – Най-близо на душата ми е творчеството на Бах, Бетовен, Лист, донякъде на Рахманинов, както и на Шопен. С други думи, т.нар. висока музика от класицизма и романтичната епоха и именно нея предпочитам да свиря.”

Пианистът обаче е отворен и за музика, буквално създадена в последните дни. С него се свързват млади композитори, които му изпращат най-новите си творби с надеждата да прозвучат в интерпретацията на популярния в мрежата изпълнител. Досега се е случвало с автори от Италия, Бразилия и Русия.

Пътят…

На четири години Станислав избира музикалния си път, виждайки в детската градина едно пиано. Повечето учители отказват да го вземат на уроци, защото е твърде малък, докато не попада на първата си преподавателка Мария Петрова. “Беше нещо като любов от пръв поглед и оттогава обичам пианото, обичам да свиря, обичам музиката и това е нещото, което ми харесва да правя”, добавя той пред Радио България.

Когато е единайсетокласник в софийското музикално училище, тръгва на уроци при проф. Антон Диков, в чието лице открива свой вдъхновител.

“За съжаление, при него успях да уча само една година – разказва Станислав Станчев. – Щях да продължа и в 12 клас, но след автомобилна катастрофа той почина. Антон Диков за мен беше най-големият български пианист и педагог. Трудно е да разкажа набързо какво съм научил от него, какво ми е дал, но всеки път ще го споменавам с добро. Той беше такъв човек, че нямах търпение да отида на урок. Едновременно вдъхновяваше и вдъхваше невероятен респект. Всъщност това правеше той – караше те да даваш най-доброто от себе си. Беше невероятен и като музикант, и като човек.”

След много музикални награди като ученик и две магистратури в Музикалната академия “Панчо Владигеров” пианистът работи четири години на круизен кораб с класически репертоар в сътрудничество с украински цигулар, става преподавател и се присъединява към трио “Пиргос” в Германия. “Давахме концерти всеки ден сутрин и вечер, бяхме като малък оркестър от трима души”, спомня си той. Решава обаче да се завърне, защото не би могъл да живее другаде.

Много силно ми липсва родината – обяснява Станислав Станчев. – Колкото и пъти да съм излизал в чужбина, винаги е било с идеята, че искам да се върна. Даже си броя дните като затворник, докато се прибера. За екскурзия е много хубаво, но за постоянно да живея в чужбина – просто не съм такъв човек.”

И макар да се установява в собствената си страна, светът не му липсва, защото получава отзиви отвсякъде, че е полезен с активността си в интернет. Създава канала си с идеята да се хареса с музиката си и да накара повече хора да поискат да я изпълняват.

“Това, което ме радва като пианист, е че много хора избират да ме слушат – казва Станислав Станчев. – Много хора ми пишат и че благодарение на мен преоткриват пианото и желанието си да свирят – някои от тях са спрели да се занимават, а други, които никога не са се докосвали до инструмента, решават да започнат. Изобщо да променям живота на хората в положителна посока истински ме радва, защото цялото нещо придобива по-голям смисъл. Не е просто "аз свиря – вие ме слушате", тъй като хората получават вдъхновение от мен, усещат донякъде подкрепа и започват да свирят.”


Макар и да хвърля много усилия, за да предлага нови клипове на своите почитатели, пианистът отхвърля предположението, че предпочита изявите в мрежата пред концертните зали. В момента заедно със свой приятел – блокфлейтистът Радослав Николов, записва шест сонати от Хендел, които смята да поднесе и на живо на публиката. Поканен е също за втора година да свири във френския град Аркашон.

Изявата във Франция е първата благодарение на изпълненията, които Станислав Станчев качва в интернет. “Няма начин да достигнеш до тези хора, ако не е интернет. Надявам се в бъдеще да започнат да ме канят и в други държави”, пожелава си той. А какво е записал в своите планове за 2024 година?

Да продължавам да правя музика, да радвам хората, да пътувам за концерти в чужбина и да свиря с моите приятели музиканти в България. Това е – работа и музика.”


Снимки: Facebook /Станислав Станчев, Instagram /@realstanchev
Видео: YouTube /Станислав Станчев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15