Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие окончателно закона за БНБ, уреждащ статута на еврото

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно промените в Закона за БНБ, с които се урежда правната интеграция на Българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на България. Измененията засягат статута на еврото, дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането им от обращение. Законът трябва  да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на ЕС за приемането на еврото от България.

По време на бурните дебати в пленарната зала от „БСП за България“ заявиха, че България още не е готова да влезе в еврозоната. 

От „Възраждане“ изразиха опасения от повишаване на цените и инфлация след влизането в еврозоната и опасения за загуба на суверенитет. 

От ПП-ДБ бяха категорични, че е нелепо да се говори за загуба на суверенитет, тъй като и в момента сме в условия на Валутен борд. Относно инфлацията се аргументираха, че през 2023 г., когато Хърватия се присъедини към еврозоната, е отбелязала рекорд по растеж на доходите в ЕС, а ефектът от еврото върху инфлацията в страната е 0,2%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Владимир Малинов

Енергийният министър не изключва вероятността токът да поскъпне от 1 юли

Служебният енергиен министър Владимир Малинов допусна възможността електроенергията за бита да поскъпне от 1 юли т.г. Причината за това е натрупаният дефицит във фонд “Сигурност на електроенергийната система”. “ Към настоящия момент той е над 450..

публикувано на 12.05.24 в 13:58

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10