Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаела Джоргова от Асоциация "Общество и ценности":

60% от децата в България се раждат извънбрачно

Седмицата на брака в България поставя грижата за децата в основата на добрите семейни връзки

| Интервю
Снимка: pixabay

За 13-та поредна година в България започва Седмицата на брака. Тя е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 30 страни по света. Благодарение на подкрепата на известни личности, представители на различни институции, Негово Светейшество българския патриарх, кметове на общини, известни личности и на специалисти в сферата на семейното здраве, тя придобива все по-голяма популярност. За това помагат и множество събития и семинари, свързани с темата за брака и семейните отношения. "Тази година са предвидени над 35 събития, насочени към задълбочаване на близостта и любовта в брака", отбелязва в интервю за Радио България психологът Михаела Джоргова от екипа на "Асоциация общество и ценности", координатор на инициативата. Сред тях са концерт, филмови прожекции, вечерни събития, посветени на общуването, изразяването на любовта и близостта между партньорите, в помощ на близки на зависими, за родителството и отглеждането на децата, образователни и интерактивни събития за деца и др..

"Идеята е не да кара хората да се женят, а да помогне на тези, които са сключили брак и плануват това, да изградят трайни и удовлетворяващи отношения. Дори целта е превантивна – да предотврати разводите. Знаем, че често пъти решенията се взимат бързо, а последствията са опустошителни и най-вече за децата. Идеята е да не взимаме човека до нас за даденост, а да обръщаме внимание един на друг, да се грижим за най-ценните за нас взаимоотношения, за да не се стига до там. Това е смисълът на инициативата - да не забравяме най-ценните и важни за нас неща."

Михаела Джоргова

В тази посока екипът на Асоциацията кани двойките да подобрят общуването помежду си, а от друга страна – взаимодейства с институциите, като предлага различни начини за укрепване на семейните връзки. Тази година например, по повод Седмицата на брака, авторите на учебниците по предмета "Религия благонравие", одобрени от МОН, разработиха уроци в програмите от 1 -12 клас, посветени на семейните ценности, взаимоотношенията и начините за тяхното укрепване.

Според статистиката, съжителствата без брак се характеризират с много по-голяма нестабилност, с повече изневери. Освен това очакванията на партньорите са различни.

"Много пъти изследванията сочат, че мъжете са в това съжителство, докато не намерят по-подходящ партньор – посочва Михаела Джоргова. – Жените от своя страна смятат, че са намерили подходящия човек. Важно е да си дадем сметка, че съжителството е често пъти и поради това, че са по-малко разходите. Заради различни улеснения ние сме склонни дори да бъдем с човек, когото не искаме  непременно за брачен партньор. В даден момент обаче, когато дойде детето, ние продължаваме да бъдем с този човек. България, мисля, е на едно от първите места в Европейския съюз по брой деца, родени извън брака. През последните 30 години статистиката на Евростат показва, че 60% от децата се раждат извънбрачно, особено сред по-младите хора до 39 годишна възраст."


По данни от последното преброяване в България, за последните 10 години двойките, които живеят на семейни начала са се увеличили от 8% на 17.4% или над два пъти. Една малка част от тях сключват брак с идването на детето, но и разделите, когато то навърши определена възраст, не са рядкост. А това няма как да не се отрази и на децата – както в образованието, така и на социалните им отношения. Сред проблемите са ранна сексуална активност, бременност при непълнолетни. При момчетата се увеличава два пъти вероятността да се замесят в престъпни дейности и да влязат в затвора. Затова целта на инициативата е да обърне внимание на положителните страни на брачните взаимоотношения и да насърчи двойките да се грижат за поддържането на близостта помежду им. Един от начините е чрез положителни послания на известни двойки, които разкриват предимствата на семейните отношения пред медиите.

"Даваме шанс на двойки, които са със сключен брак, известни и не чак толкова известни, да кажат защо бракът за тях е ценност. Сред тях са Кремена и Маги Халваджиян, известната психоложка Мадлен Алгафари и нейният съпруг, медийният експерт Нидал Алгафари, Мария Гроздева и нейният съпруг Валери Петров, нашият бивш капитан на националния отбор по волейбол Владо Николов и неговата съпруга Мая. Така, с примери от различни семейни двойки, важните послания за брака достигат по-лесно до хората.

Интересно, че когато започнахме инициативата през 2012 г., България беше последна в Европа по брой сключени бракове на глава от населението. Според данните на Евростат, допреди пандемията браковете у нас са се увеличили с 37%.


Разбира се, не казвам, че това се дължи само на Седмицата на брака, но вярвам, че всички, които се включиха в инициативата определено допринесоха за това. Следим също и политиките на държавата в сферата на брака на семейството. Изпратихме до Агенцията за закрила на детето и предложения в подкрепа на децата и семейството и защо е нужно да се съхрани бракът от мъж и жена. Той защитава правата на детето – да има и да познава и двамата си родители. Ако искаме наистина да я има България, икономиката ни да се развива е важно институциите и държавата да насърчават браковете. Виждаме примера на Унгария, която отделя 5% БВП и насърчава семействата, раждаемостта, майчинството. А най-хубавият подарък за децата са добрите съпружески отношения, когато двамата родители се обичат, ценят и разбират. Това е най- ценното за децата и това трябва да насърчаваме."

Снимки: Pixabay, Facebook /Михаела Джоргова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05