Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Загадки и истории в музея" – опознайте културно-историческото наследство на Хасковския край

Снимка: РИМ - Хасково

Районът на Хасково е осеян със свидетелства от хилядолетното му минало, а най-интересните археологически находки са изложени в Регионалния исторически музей на града. Богатият му фонд предлага артефакти от различни исторически пластове – през антично минало и етнографска колекция, до експозиция на тема "Хасково и хасковци през ХХ век". Музеят се посещава от много ученици, но все още градът сякаш не е достатъчно популярен сред туристите. "Причината е липса на реклама и неразвитата туристическа инфраструктура. За сметка на това, музейният център в село Александрово и прилежащата към него Александровска гробница са известни в цяла България и в чужбина" – казва Веселина Узунова, главен уредник на отдел "Най-нова история на България" в интервю за БНР "Христо Ботев".

Александровска гробница

Узунова е също така сценарист на  документалната поредица "Загадки и истории в музея" с режисьор и оператор Николай Скерлев и автор на музиката – хасковския композитор Данаил Петков.

"Това е сериен документален филм, посветен на културното историческо наследство на хасковския край. В рамките на 10 епизода с 20 подбрани теми ние разказваме различни истории, свързани с даден експонат от нашата експозиция чрез исторически възстановки, документални източници и приятна авторска музика" – обяснява Веселина Узунова.

Веселина Узунова

Една от темите, които сценаристът представя, е озаглавена "Непокорните Шишмановци" и е посветена на известния хасковски род от XIX век. Къщата на Христодул Вълчев Шишманов, допринесъл за културно-просветните процеси в града, скоро ще бъде отворена за посетители след като около 30 години е била затворена, споделя Узунова. И още за документалния проект:

Узунджовска църква - джамия

"По-съществените теми, които мога да очертая са посветени на Узунджовския панаир и църквата - джамия, древния култов комплекс "Глухите камъни", единствения нимфеум в България при село Каснаково и др. Имаме филмче, посветено на световноизвестната българска цигуларка Недялка Симеонова, като и на талантливия тенор Аспарух Лешников. Представяме Александровската гробница, но през погледа на нейния откривател, покойния д-р Георги Китов. Имаме и етнографска тема за ролята на жената през различните епохи, която е изпълнена с красота, а също и тема за крепостта "Свети Дух" от II в. в курорта Минерални бани. Проследяваме историята на първия Паметник на незнайния войн на централния площад в Хасково. Имаме и филмче за скалните църкви при село Михалич и село Маточина, Свиленградско, които са изключително интересни, но все още неизвестни за по-приключенски настроените туристи" – разказва Веселина Узунова.


Голяма част от цитираните по-горе забележителности и личности, свързани с Хасковския край, са добре познати на приятелите на Радио България от серията интервюта, пътеписи, снимки и видеа на нашите репортери. Вижте някои от тях:

Филмовият проект "Загадки и истории в музея" е реализиран чрез европейски финансов механизъм с партньорството на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Къде и кога може да се видят филмчетата?

"Поредицата се излъчва от местната телевизия. Всеки епизод ще бъде достъпен за гледане в Кирковото училище – още един обект, който предстои да бъде открит през месец април. В уютна обстановка там всеки ще може да гледа серията, която пожелае. Някои серии ще бъдат качени в интернет, но не всички " - казва Веселина Узунова. За финал тя кани хората, които имат желание да се впуснат в едно пътешествие в миналото, да заповядат в Регионалния исторически музей - Хасково.

Съставил: Венета Николова /по материал на Мария Мира Христова от БНР-"Христо Ботев" 

Снимки: БТ, Регионален Исторически Музей - Хасково, БГНЕС, visithaskovo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10