Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три египетски художнички представят своя копнеж за мир чрез изкуство

Снимка: Изложбени зали „Рафаел Михайлов” – Велико Търново

“Светът стене - World groans” – това име избират три млади египетски художнички за своята изложба с живопис и графика, която представят днес в изложбените зали “Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

Шахенда Таалаб, Рехам Сакар и Рехам Ахмед са възпитанички на Helwan university в Кайро, но част от обучението си прекарват в България по програмата за академичен обмен “Еразъм“. Именно като студентки във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университетте решават да направят изложбата.

“Създадените специално за експозицията творби разкриват емоциите, гледните точки на авторките, правейки ни съпричастни на копнежа за мир на младия, изпълнен с надежда човек”, казва доц. Анастасия Тонкова от ВТУ.

От своя страна, художничките разказват за мисията си да се придържат към корените. “По този начин изразяваме чувствата си чрез изкуството, пожелавайки световен мир”, заявяват те, засягайки вълненията, които са болезнени за света, разкъсван от жестоки военни конфликти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петя Цонева гостува в Пловдив, Хасково и Кърджали с "Люлката на живота"

В навечерието на най-светлия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост- 24 май, една българска поетеса подема инициатива за набиране на средства за превод и публикуване на първия английски превод на стиховете на родния..

публикувано на 15.05.24 в 18:13

Представят "Сфинксът на гнева" на македонския писател Жарко Куюнджиски

В галерията на македонския Културно-информационен център в София  ще се състои представянето на романа „Сфинксът на гнева“ от македонския писател Жарко Куюнджиски. Романът "Сфинксът на гнева", в присъствието на автора, ще бъде представен на 14..

публикувано на 14.05.24 в 09:05

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15