Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба чества 100 години на Любен Зидаров и неговото дългогодишно творчество

Снимка: sbh.bg

Съюзът на българските художници отбелязва 100-годишнината от рождението на един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори – художника Любен Зидаров (23.12.1923 – 3.01.2023). По този повод е организирана изложба с живописни и акварелни творби, притежание на 20 художествени галерии в страната, частни сбирки и семейството Зидарови. Към експозицията в галерията на ул. "Шипка" 6 има и ежедневни прожекции на филма "Вълшебното огледало на Любен Зидаров" с режисьор Мария Николова.

Посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата, Любен Зидаров е сред създателите на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на ХХ в., а също е сред основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца "Славейче" (1957). В богатата му творческа биография на илюстратор присъстват стотици класически произведения, сред които "Андерсенови приказки", "Приказки на Шехерезада", "Островът на съкровищата", "Граф Монте Кристо", "Принцът и просякът", "Чичо Томовата колиба" и мн. др.Като художник с характерен, неподражаем сатирично-поетичен авторски почерк, Любен Зидаров оставя забележително наследство в областта на кавалетната живопис, на акварела и художествения текстил. Вратите на изложбата са отворени до 23 март 2024 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15