Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

2
Снимка: Министерство на туризма

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят нови места за преживяване и за тях Балканите са екзотика. Подобно на палмите за нас, така за испанците това са хората, където пият айрян, ядат баница и отговарят наобратно с главата - изключително екзотично, коментира Бакърджиева.


Според нея друг фактор, важен за избора на испанските туристи, са съществуващите директни полети. 


"Профилът на испанските туристи у нас през агенции са между 45 и 75-годишни.Пенсионерите пътуват много и са ориентирани към културен туризъм. Предлагат се по тематични турове, пътешествие за жени – занаяти, музикални формати, археологически обекти.


Възприемат ни като еквивалент, така да се каже, на Индия и Непал, само че за Европа и с енергийните места като Рила, невероятната природа с много балнео и СПА комплекси, сме идеалната дестинация", коментира Бакърджиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10