Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делът на ВЕИ се очаква да достигне 40% до 2030г.

Снимка: БГНЕС

Според новите модели в Интегрирания план енергетика – климат делът на енергията, която се произвежда от възобновяеми електрически източници (ВЕИ) в България се очаква до 2030г. да достигне средно 40%, съобщи БТА.

До 2025 г. страната ни ще продължи да разчита на съществуващите въглищни мощности, които обаче участват в покриване на потреблението на пазарен принцип, посочи заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на енергиен форум, организиран от "Капитал".


След 2030г. обаче, България трябва да се откаже от въглищата, за сметка на ВЕИ, които ще произвеждат 11 гигавата електроенергия.

По отношение на ядрената енергетика, в периода 2035 - 2040 се предвиждат около 2 гигавата нови ядрени мощности в системата, допълни Петрова. Планира се и въвеждане на мощности за съхранение като батерии. В средносрочна и дългосрочна перспектива се предвиждат и мощности от типа ПАВЕЦ (помпено-акумулираща водноелектрическа централа).

По темата:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почти половината българи са скептични към въвеждането на еврото

47% от българите не са съгласни с твърдението, че влизането на България в еврозоната ще доведе до тласък на българската икономика и ще повиши жизненият им стандарт. Това показва национално проучване на агенция "Маркет линкс". То е проведено сред..

публикувано на 10.05.24 в 14:37
Ирене Мария Планк

Реализирали се в Германия българи основават компании в България

Около половин милион са българите, които живеят и работят в Германия, като 30 000 от тях са двойни граждани. Това съобщи пред БНР- Кърджали посланикът на федералната република Ирене Мария Планк. По думите ѝ, в момента се наблюдава обратна тенденция -..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Розоберът през 2024 г. подрани

Брането на розовия цвят в страната подрани и започна още в първите дни на май, предава БГНЕС. Сухата и топла пролет е основната причина за началото на розобера, каза розопроизводителят Петър Симеонов от Казанлък. Пред БНР-Стара Загора Зара..

публикувано на 07.05.24 в 09:18