Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископската базилика на Филипопол в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически обекта”. В заседанието участваха министърът на културата Кръстьо Кръстев, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и председателят на Туристическия съюз Венцислав Венев.

Разгледани са 14 кандидатури, 7 от които са одобрени. Сред тях са Синагогата в София, Историческият музей в Стрелча, Националната обсерватория "Рожен" и Музеят на родопския карст в Чепеларе, Античната митница „Димум” при лагер „Белене” и Историческият музей в Севлиево с крепостта „Хоталич”.

Епископската базилика на Филипопол e най-големият раннохристиянски храм, открит в България и един от най-големите на Балканския полуостров. Датирана е към средата на IV век и вероятно е била епископската катедрала на града. Късноантична сграда „Ейрене” е в подлез "Археологически". Останките от дома на богатия римлянин имат уникални подови мозайки. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10