Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев

Славчо Пеев
Снимка: Иван Русланов

Почина известният и обичан български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в профила си във Фейсбук.

Славчо Пеев е роден на 4 април 1939 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1964 г. Изиграл е над 70 театрални и 100 телевизионни роли, има и участия в над 20 филма. През 2006 г. започва и режисьорската му кариера - с постановката „Римска баня“ от Станислав Стратиев в Сатиричния театър. Сред филмите, с които Славчо Пеев ще остане в сърцата на публиката, са „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „С деца на море“ (1972), „Мисия Лондон“ (2010) и други.
За своя цялостен принос в хумора и сатирата на 1 април 2018 г. Славчо Пеев е удостоен с голямата награда на името на Георги Калоянчев – „Кукерикон“. Бил е директор на Българската академия за култура в Рим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Албанският град Поградец , разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания . Поградец е..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10
Анита Екенова

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли..

публикувано на 21.03.24 в 06:30