Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната прима Соня Йончева стана офицер на френски орден за изкуство

Снимка: БТА

Соня Йончева получи Орден за изкуство и литература – офицерска степен. Висшето френско държавно отличие ѝ бе връчено от посланика на Франция в София Жоел Мейер, от името на френския министър на културата Рашида Дати. „Тъй като тази вечер сме в тази резиденция, в дома на Франция, който е дом на Франция повече от 100 години, бих искал да кажа, че Вие сте тук също и във Вашия дом“, добави посланикът.

„Днес, когато съм стъпила на тази най-висока трибуна пред вас, ще кажа: Мили приятели, учители, творци, съмишленици, показвайте този толкова пъстър и мечтателен свят на децата, срещнете ги с различните видове изкуства –  за да сме сигурни, че в утрешния ден ще можем да предадем щафетата и на тях“, заяви оперната прима. Тя завърши речта си с цитат на една от любимите й френски писателки Жорж Санд – „Призванието на артиста е да изпраща светлина в човешкото сърце".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представят "Сфинксът на гнева" на македонския писател Жарко Куюнджиски

В галерията на македонския Културно-информационен център в София  ще се състои представянето на романа „Сфинксът на гнева“ от македонския писател Жарко Куюнджиски. Романът "Сфинксът на гнева", в присъствието на автора, ще бъде представен на 14..

публикувано на 14.05.24 в 09:05

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10