Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Николай Денков и Кирил Вътев (Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален контрол при вноса на пресни плодове и зеленчуци от трети страни, в частност от Турция за ЕС, без излишно забавяне. Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет.

Досега пробите се взимаха от инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните на граничния пункт и се изследваха в държавна лаборатория в София, което забавяше процеса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БНБ отчита ускорено нарастване на БВП в началото на годината

През първото тримесечие на 2024 г. реалният БВП на страната се повишава с ускоряващ темп, което е предпоставка за сходна годишна динамика, посочва икономическият бюлетин на Българска народна банка (БНБ). За растежа са допринесли подобреното..

обновено на 14.05.24 в 16:08

Предизвикателствата пред въвеждането на еврото в България обсъждат експерти

Международна конференция "България в еврозоната, кога?", посветена на ключовата тема за присъединяването на страата ни към еврозоната, перспективите и необходимите реформи това да се случи, ще се проведе на 14 май в София. Нейни организатори са..

публикувано на 14.05.24 в 07:10

Започва най-големият форум за земеделска техника БАТА АГРО

Шестнайсетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще бъде открито днес в присъствието на служебния земеделски министър Георги Тахов. Форумът ще се проведе от 13 до 17 май на летище Стара Загора. На изложението ще бъдат..

публикувано на 13.05.24 в 07:00