Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Снимка: РЕМО „Етър“

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание, както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия към освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г. Те могат да бъдат разгледани от посетителите на музея на открито "Етър" край гр. Габрово между 1 и 5 март. Експозицията е разположена в най-голямата сграда на етнографския комплекс, която за първи път отваря врати за посетители.

"Пушката е "Уинчестър", модел 1866 година, с която Георги Бенковски се изправя срещу огромната военна и административна мощ на Османската империя – отбелязва Тихомир Църов, експерт в културната институция. – Революционерът вярва толкова пламенно в българската национална независимост, че увлича хиляди в една борба, която чрез неговата личност не изглежда обречена. Георги Бенковски е символ на непокорния дух на българите. Някой би казал, че е живял в бунтовно време, станал е един от Апостолите на свободата, но не е дочакал да я види с очите си. Дали е така, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като усещане и затова се бори за нея с толкова плам и ентусиазъм".

Револверът на Райна Княгиня

Сред ценностите, гостуващи в рамките на инициативата на музея "Така извоювахме свободата", са жезълът на граф Игнатиев, револверът на Райна Княгиня и други.

Снимки: РЕМО „Етър“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20