Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха оставката на Николай Денков

Снимка: БТА

Народните представители гласуваха единодушно оставката на премиера Николай Денков с 216 гласа „за“. Снощи Денков депозира оставката на правителството в деловодството на Народното събрание, ден преди да се навършат 9-те месеца от управлението му.
След гласуването на оставката, следва президентът Румен Радев да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС. ГЕРБ сложиха на масата споразумение за управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ до края на мандата на това Народно събрание и механизъм за взимане на решения.
От своя страна ПП-ДБ заявиха готовност за преговори, а Николай Денков преди гласуването тази сутрин отправи още една покана за преговори.

До избора на ново правителство, настоящото ще продължи да управлява


След гласуването на оставката на правителството, работата на кабинета ще продължи, докато бъде избран нов, уточни Николай Денков по време на обсъждането на внесения от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) проект на решение за приемане на оставката му в парламента. Денков изрази готовност да продължи с изпълнението на управленската програма с премиер Мария Габриел. Той благодари на Габриел и народните представители, които са подкрепяли кабинета и подчерта, че остава да бъде изпълнена ключовата шеста точка, която предвижда да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента. „Време е да направим заедно с вас и тази решаваща стъпка, да покажем последователност и уважение в полза на хората и бизнеса, като извървим до край пътя на реформите, по които поехме преди девет месеца“, изтъкна Денков и заяви, че е нужна политическа смелост, за да има независими съдии и прокурори.

Повече от половината българи не са доволни от работата на правителството до момента


Според 40% от българите, най-доброто по отношение на управлението в близко бъдеще, би била ротацията между Николай Денков и Мария Габриел. Това сочи социологическо изследване на "Алфа Рисърч", проведено между 27 февруари и 3 март 2024 г, осъществено със собствени средства сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Оценката на дейността на правителството за 52,9% от запитаните като цяло е отрицателна. За 27% от българите е по-добра идея да има предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през юни, а 16% не могат да преценят кое е по-добре.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30