Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът започна политически консултации за съставяне на правителство

Снимка: БТА

Започнаха двудневните консултации при президента с парламентарно представените политически сили, следвайки конституционната процедура за формиране на правителство. 

На 11 март разговарите на държавния глава Румен Радев са с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. За вторник са насрочени консултациите с "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". 

Според Конституцията след консултациите президентът връчва мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер от най-голямата парламентарната група ГЕРБ-СДС. В Конституцията няма срок, в който президентът трябва да връчи мандата след консултациите. След като го даде на номинирания от ГЕРБ-СДС за премиер, вероятно Мария Габриел, тя ще има 7 дни да го върне с предложение за състав на правителство или да върне неизпълнен мандат. Конституцията предвижда връчване на мандат на втората политическа сили и при неуспех и на трета посочена от президента партия. Ако и третия опит за съставяне на правителство е неуспешен се отива на предсрочни избори.

„Публичната комуникация между партиите сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки, че промените в Министерския съвет бяха предварително планирани в първите 9 месеца“, каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с ГЕРБ-СДС.

Разговорите с държавния глава бяха предшествани от закрити за медиите преговори за между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Вчера разговорите на двете полигически формации за бъдещето на управлението продължиха 11 часа. Участниците в тях отново запазиха мълчание пред медиите. Диалогът продължава, заяви пред президента Мария Габриел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09