Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на Еврогрупата очаква България в Еврозоната през 2025 г.

Паскал Донахю
Снимка: Марта Младенова

България може да е част от еврозоната през 2025 г., каза лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. В интервю за БНР на Марта Младенова той изрази надежда страната да продължи да води благоразумна фискална политика. "Основното предизвикателство остава инфлацията. Вярвам, че България със сигурност ще се присъедини скоро. Но инфлацията трябва да бъде овладяна. Публичните финанси трябва да бъдат запазени в добро състояние. Нужна е сигурност", препоръча финансистът. Запитан дали е искал да се кандидатира за ръководител на Международния валутен фонд, той отговаря, че се е спекулирало за това, ако Кристалина Георгиева реши да не кандидатства за втори мандат. "Но тя  реши да потърси подкрепа за втори мандат и я получи единодушно от Европа, включително и от мен“, подчертава Донахю.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06