Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

Снимка: pravoslavie.bg

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква.

Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини като олио и зехтин.

На 25 март – Благовещение и 28 април – Цветница се позволяват и риба и безгръбначни, като охлюви, миди и др.

За да бъде спасителен, постът трябва да бъде благословен от свещеник, който дава и насоки как да се пости. Бременните жени, децата и хората със здравословни проблеми са освободени от постене или се въздържат от храни, които свещеникът определи.

Смисълът на поста е, чрез храната миряните да възпитават волята и въздържанието от лоши мисли и дела, за да могат да посрещнат с чисти сърца Светлото Възкресение Христово, което тази година се пада на 5 май.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30