Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската политическа сага в превод за чужденци

Колаж: БГНЕС

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете коалиции от партии в управлението отложиха плавния преход в Министерския съвет. Не по-маловажно отражение върху отношенията между представителите на двете коалиции, които са и най-многочислени в настоящия парламент – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България", дадоха събитията от изминалите два дни – връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство на номинираната от ГЕРБ-СДС Мария Габриел, връщането му изпълнен на държавния глава 24 часа по-късно, а веднага след това и рязко оттегляне на доверието от страна на партньорите в управлението ПП-ДБ.

Да обясним случващото се в родния ни политически живот през последните дни разбираемо за многоезичната аудитория на Радио България по света, която не е въвлечена в българския политическия водевил, е истинско предизвикателство, за което потърсихме съдействие от политолози и наблюдатели.

"Разиграват страната на партия покер, което за мен е недопустимо – заяви в интервю за Радио България политологът от агенция "Галъп" Светлин Тачев. – Всички тези брифинги ни карат да си мислим, че зад паравана, има извиване на ръце, с което да се постигнат интереси, за да може ако се състави правителство, всички от коалиционните партньори да са удовлетворени от постигнатото. Проблемът е, че това извиване на ръце, накрая може да тръгнем към предсрочни избори, защото вече сме на една крачка от тях. Предсрочни избори са изключително лош вариант за страната, защото има да се приемат закони, да се правят реформи, каквато е например съдебната. България трябва да върви по пътя към Шенген и еврозоната. Също така, намираме се в трудна геополитическа ситуация с войната в Украйна, тоест има прекалено много неща, заради които е нужна политическа стабилност, а още повече, че и самите граждани в по-голямата си степен не искат нови парламентарни избори."

Светлин Тачев
Политологът посочи ДПС и съпредседателят на партията Делян Пеевски – санкциониран от американската "Служба за контрол на чуждестранните активи" (OFAC) по глобалния закон "Магнитски", като една от възможните пречки пред постигането на съгласие. В момента обаче, вече се намираме в нова ситуация, посочва Тачев:

"Ако през първите 9 месеца "Демократична България" имаха нужда от ДПС, за да минат конституционните промени, тази необходимост не е на такъв дневен ред, от което пък следва, че те искат да бъдат изолирани.  ДПС няма такова желание, това се вижда и от посланията на Делян Пеевски ("Когато ви е трудно и имате нужда от подкрепа, сте с ДПС, а когато имате нужда да се доказвате, започвате да се катерите по гърба на ДПС" – се казва в негово обръщение на сайта на ДПС – бел. ред.). По въпросите, касаещи регулаторните органи, където се изисква квалифицирано мнозинство, ще трябва да се търси помощ от евроатлантически насочена политическа формация. В този профил естествено влиза ДПС, което вероятно плаши до някаква степен коалиционните партньори на ГЕРБ - СДС и те вероятно се стремят да избягат от това нещо."

В последните часове все по-ясно назрява необходимостта от изясняване на ролята на ДПС в управлението. Още повече и след категоричната заявка на съпредседателя Пеевски, че вече ще стои на масата на преговорите и когато се иска подкрепа от неговата партия, това ще се случва пред всички избиратели.

Иво Инджов
"Оттук насетне, независимо в каква конфигурация ще се управлява държавата, трябва да започне големият разговор за ролята на ДПС и Делян Пеевски в политическите процеси – обясни в интервю за БНР комуникационният експерт Иво Инджов. – ПП-ДБ дължат този разговор на обществото, защото иначе оставаме с впечатлението, че има един тандем "Борисов-Пеевски", който определя вземането на основните политически решения."

По-скоро скептичен за възможността диалогът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да продължи е политологът Милен Любенов:

Милен Любенов
"Дори и да намерят някакво съгласие и в крайна сметка да има ротация, перспективите пред такъв кабинет не са добри и вероятно след няколко месеца отново ще се озовем в същата ситуация на скандали и напрежение, които ще ни доведат до предсрочни парламентарни избори – анализира Любенов. – Тогава цената, която ще платят политическите партии, ще бъде много по-голяма, защото не си дават сметка, че с всички свои действия ще доведат до счупване на партийната система и до възможност за поява на нови политически субекти, които да се настанят на този терен. А моите опасения са, че това могат да бъдат популистки авторитарни партии, които да отклонят България от европейския ѝ път."

Снимки: БГНЕС, БТА, БНР


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34