Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

Вицепрезидентът Илияна Йотова.
Снимка: БТА

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос по време на посещението си в Букурещ. По думите й коалицията в Румъния е съставена от две партии, които имат много сходни идеи, позиции, политики. "За съжаление това при нас не е точно така. Вие много добре знаете на каква основа беше направена сглобката. Такива паралели според мен не са много удачни. Ситуацията е различна, независимо, че общата дума е ротация", добави вицепрезидентът. 

Йотова допълни, че не може нищо да каже по отношение на случващото се в България, „защото днешният ден се отличава с мълчание. С тишина.“ Йотова се обърна към партиите, които участват в управлението, и обясни, че става дума за съдбата на България и трябва да има разум. Тя отново изтъкна, че президентската институция е изпълнила конституционните си задължения, предава БТА.

Ротацията на премиерския пост в Румъния беше извършена през юни 2023 г., когато тогавашният премиер, лидерът на Национално-либералната партия Николае Чука, се оттегли и беше съставен нов кабинет, оглавяван от настоящия премиер и председател на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00