Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на ПП-ДБ.

Мандатът беше веднага върнат на президента Радев неизпълнен. "Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание вече няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме с ГЕРБ-СДС преди 9 месеца. Няма подкрепа и за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултатът от това тяхно желание", заяви Денков.

По думите му, българските граждани ще трябва да решат в каква посока да продължи нататък управлението на страната – "постна пица или европейски път за България, в който доходите се увеличават".

Първият мандат, който отиде при ГЕРБ-СДС, се оказа неуспешен - той беше върнат от кандидата за премиер от първата парламентарна сила Мария Габриел. Третият мандат, според Конституцията, ще бъде връчен на някоя от останалите парламентарни сили по решение на президента в рамките на седемдневен срок.

Ако не бъде постигнато съгласие за съставянето на кабинет, след нови консултации с парламентарните групи президентът трябва да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори в двумесечен срок.

Съгласно наскоро внесените промени в Конституцията президентът ще трябва да избира служебен премиер измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34