Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък – затопляне и пролетни температури

Пролет в Ботаническата градина в Балчик
Снимка: Валерия Василева, Радио Варна

В петък, 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°, малко по-високи в Северозападна България, в София – около 5°.

Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с незначителна висока облачност. Ще духа до умерен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 9°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с до умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 21° и 24°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

На Балканския полуостров ще е предимно слънчево с високи за края на март температури. От запад ще се увеличава високата облачност и с нея ще се пренася нова порция сахарски прах.

В останалата част от Европа обширен и дълбок атлантически циклон с център на запад от Ирландия ще определя динамичното време в Западна Европа. На много места ще има валежи от дъжд, на места във Франция и Испания валежите ще са значителни, а в югоизточните им райони ще е ветровито. В Португалия ще има гръмотевични бури. Предимно облачно с валежи от дъжд ще е в Германия, докато в останалите страни от Централна Европа облачността ще е разкъсана до слънчево време. Над Апенинския полуостров ще е необичайно топло и предимно слънчево, с по-значителна облачност в крайните северни райони. На Скандинавския полуостров ще е предимно облачно, в централните райони на Швеция със значителни снеговалежи. Над по-голямата част от Източна Европа облачността ще е значителна, на места с валежи от дъжд, в северните райони на Европейска Русия – от сняг.

В Лисабон и Париж ще е 14°. В Берлин 15°, а в Москва 8°. В Мадрид и Лондон 13°,  в Рим и Виена ще е 21°. В Белград ще е 25°, в Букурещ и Атина 24° , в Истанбул ще 18°.

Отвъд Океана – във Ванкувър 11°,Отава 6°. В Ню Йорк , Сан Франциско и Чикаго 12°, в Маями 26°,  в Мексико сити  29°, в Рио де Жанейро ще е 27°. В Кайро ще е 27°, в Тел Авив 22°.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05