Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ засилват ангажимента си към черноморските държави

Снимка: defensedomain.com

САЩ подготвят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите. Това каза за БНР посланикът на България в САЩ Георги Панайотов. По думите му, това показва важността на региона.
  

"Това няма да бъде публичен документ. Става въпрос за засилен ангажимент на Съединените щати към всички черноморски държави, които имат излаз на Черно море: енергийна сигурност, инфраструктура, търговия и инвестиции, подкрепа за укрепване на демократичните институции, борба с корупцията. Значението на Черно море нараства. Оценката на САЩ, на НАТО е, че ако Украйна бъде победена, това ще е край на системата за сигурност, каквато ние я познаваме", каза Панайотов. Той подчерта, че България трябва да инвестира в отбрана, за да модернизира собствените си въоръжени сили.

Георги Панайотов е дипломат от кариерата. Завършил е политология в МГИМО, Москва. Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море, служебен министър на отбраната в кабинетите на ген. Стефан Янев, след което става посланик на България в САЩ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09