Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Снимка: БГНЕС- архив

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам от 10 до 12 април. Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10 април, с Рамазан  Байрам, идва кулминационният момент или финалът на един по-продължителен маратон от подготовка за всички вярващи" – обяснява Ведат Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет и водещ на предаване в Радио България: 

Ведат Ахмед


"Хората започват да се готвят за празника три месеца преди него. Трите свещени месеца се наричат Реджеп, Шабан и Рамазан, а през месец Рамазан има определени изисквания към мюсюлманите. Говеенето, например, е сред най-съществените задължения на мюсюлманите, определя се като служение на Бога. Когато се повелява говеенето през месец Рамазан, се посочва, че това е било задължение и на предишните народи и с това се цели мюсюлманинът, говеещият, да бъде добър човек, да е състрадателен, да бъде духовно извисен. Затова и основното, с което се свързва с месеца Рамазан, е говеенето. Неслучайно месецът има специално място в ислямския календар. Той поставя началото на ислямската религия, основополагащ е в ислямската история и това го прави много важен за мюсюлманите."

Друга особеност на месеца, който предшества Рамазан Байрам, е, че мюсюлманите отдават огромно значение на добротворството. "Извършват се дела за подпомагане на мюсюлманското образование, за подпомагане на бедните и на сираците. Дарява се милостиня за различни благотворителни цели" – обяснява Ведат Ахмед:


"За всекиго е важно да извърши нещо добро – дали чрез нахранване на нуждаещи се, или пък чрез гощаване на близки, приятели на т.нар. софри – "Ифтар". Точно това е целта на говеенето през месец Рамазан – човек да бъде съпричастен с проблемите на обществото. Изпитвайки духовността вътре в себе си, той да прояви действия и деяния, които да бъдат лек за проблемите на обществото. И в резултат на това се стига до Рамазан Байрам. Този, който е изпълнил съответните повели през месец Рамазан, той има пълното право да празнува Рамазан Байрам. Естествено и тези, които не са изпълнили всичко, и те отбелязват празника. Всички мюсюлмани, без изключение, се приобщават към Рамазан Байрам."



Подготовката за самия празник също е продължителна, особено в предшестващите го десетина дни, в които е и свещената нощ Кадир. Това е време, особено важно в мюсюлманската религия. Твърди се, че тогава Коранът е бил разкрит на пророка Мохамед от архангел Гавраил (през тази година Кадир беше на 5 април). Свещената нощ е по-превъзходна и от 1000 месеца, според знаменията на Корана. "Затова в тези дни е кулминацията на месец Рамазан преди Байрама. В същото време човек увеличава своите добри деяния, набляга повече на духовното си усъвършенстване. Човек получава светлината и спокойствието в душата си" – пояснява още Ведат Ахмед.


Голяма подготовка за посрещане на Рамазан Байрам тече и в домовете на мюсюлманите. За празника те посрещат скъпи гости, роднини, но не забравят да почерпят с домашно приготвени сладкиши и съседите. Защото радостта трябва да бъде споделена. Това е празник на добротворство и добросъседство, казва ни колежката редакцията на турски език на Радио България Шевкие Чакър-Нихатова и описва домашната обстановка покрай празника: 
Шевкие Чакър- Нихатова

"Обикновено подготовката започва една седмица преди Байрама - казва Шевкие. - Жените изчистват цялата къща, изпират се завесите, поставят се нови покривки, за да "грейне" къщата, защото ще идват гости и ще се събира семейството. Наскоро правих интервю с наша слушателка от с. Климент, Шуменско. Тя беше отишла в с. Белоградец, за да направят юфка или т.нар. кори и да подготвят 30 тави с баница за Байрама. Задължително е първо да се започне с баклавата, защото тя не става за един ден. В моето детство жените от едната махала се събираха в една от къщите и една от тях носи яйцата, друга носи млякото, трета – брашното. Събират се обикновено в къщата на майсторката, която прави най-хубавите баклави. А баниците, те са готови още преди баклавата. Баницата е същата, която се прави за сватби, тя се пече от двете страни и се прави с много сирене. След като се изпече, тя се обръща върху голям метален капак, за да може да се пече и на обратната страна. Прави се по-трудно, затова е само за специални поводи. На този ден софрата трябва да е отрупана с много ястия, а се посрещат и много гости."

Радио България честити Рамазан Байрам на всички мюсюлмани в България и по света! Да има мир и просперитет във всеки дом! 
Снимки: БГНЕС - архив, Главно Мюфтийство, БНР - Ани Петрова, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Страстната седмица си припомняме последните земни дни от живота на Спасителя

29 април слага началото на Страстната седмица през 2024 година. Период, в който православните християни в България се подготвят да посрещнат светлото Христово Възкресение.  Непосредствено след големия християнски  празник Цветница , който напомня..

публикувано на 29.04.24 в 05:05
Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10