Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Снимка: YouTube /Мадлен Томова

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското издание на конкурса Евровизия-2014. През 2015 г. пък 13-годишната Деница Василева се класира на трето място на Международния солов конкурс "Санремо джуниър", в категорията от 13 до 15 години.

Сега страната ни отново ще има свой силен представител в детското издание на международния конкурс в Италия. На 15 април за фестивалното градче заминава 11-годишната Мадлен Томова от София. Тя ще се представи в конкурсната програма с изпълнението на песента на Queen "The  show must go on", под съпровода на фестивалния оркестър. Тазгодишната ни претендентка за призовите места е ученичка в столичното 17 СОУ "Дамян Груев", в квартал Люлин. Мадлен учи пеене при музикалния педагог Пламена Златева, която още преди години открива таланта й. Школата, която Мадлен посещава се нарича "Пламъче" и е част от дейностите на читалище "Пламък" в 7-ми люлински микроайон.

Пламена Златева работи в тази школа над 15 години и там е  открила и проправила път към пеенето на много талантливи момичета и момчета.

Вокалният педагог, която ще пътува за Санремо заедно с Мадлен Томова, определя участието в конкурса като ключово, тъй като подборът се прави много прецизно от жури, в което участват специалисти от цял свят.

Санремо джуниър 2023

"Отговорността е голяма, тъкмо заради високите критерии, които се изискват от соловите изпълнители, а децата, които се явяват са буквално отвсякъде" – казва Пламена Златева пред Радио България:

"Този международно признат конкурс се провежда за 15-ти пореден път. Той е под патронажа на Община Санремо в Италия. Там се явяват деца от 6 до 15-годишна възраст, а доказателство за нивото на конкурса са успехите на международна сцена на редица от победителите в неговите издания. Преди 7 години аз участвах с моя ученичка - Никол Паласчева, която преди две години беше на финалите на един популярен телевизионен формат за песен пак в Италия. Изискванията към нас са много високи, защото има предварителна селекция за този конкурс, тя е от международно жури и те решават кои деца могат да представят дадена страна там. Детето трябва да може да интонира добре, да може да представи песента по най-добър начин, не само като интонация, но и като емоция, което е много важно. Но никой не може да каже предварително деца от кои други държави взимат участие тази година. Ние се борим да бъдем най-добрите с всичко, което аз и Мадлен бихме могли да дадем от себе си. Аз съм дългогодишна певица, била съм на сцената и се стремя по всякакъв начин да предам този мой дългогодишен опит сега. Трудност има заради вълнението на децата, че участват в толкова голям конкурс. Мадлен Томова е изключителна певица. Макар че е на 11 години, тя много бързо израства в пеенето и много се надявам да бъдем сред най-добрите на сцената."

Песента на Куин, с която се представя Мадлен е много трудна, особено за момиче на нейната крехка възраст, е мнението на педагога. "Тя сама си е избрала песента, но вярвам, че ще й стигнат силите да я направи и да се представи блестящо" – казва учителката. А Мадлен Томова не скрива, че  много се вълнува преди представянето си в Санремо, и въпреки пролетната ваканция на учениците, подготовката ѝ е сериозна, без почивка:

"Ходя на репетиции, отделно на пиано и солфеж. Също така ходя на уроци по сценично поведение, така че се готвя максимално за конкурса. Отивам с нагласата да се представя възможно най-добре. Винаги има сценична треска, притеснението е преди сцената, но щом изляза на нея, притеснението свършва и оставам сама с микрофона. Била съм на много сцени, ходила съм на много конкурси и състезания. Имам много награди и призови места, и ще продължавам да се явявам на конкурси с все по-високо ниво, за да са тествам възможностите си."

А ние пожелаваме на Мадлен Томова да завладее публика и жури в Санремо!

Снимки: YouTube /Мадлен Томова, sanremojunior.it


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15