Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Снимка: mfa.bg

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях.

Организациите на сънародниците ни могат предлагат на дипломатите къде да се разкрият секции за гласуване до 14 май, след което Централната избирателна комисия ще определи държавите, местата и броя на секциите.

Също до 14 май българските граждани с избирателни права трябва да заявят, че ще гласуват, за да бъдат включени в избирателните списъци. Заявлението по образец може да се подава в посолствата, по пощата или електронно през интернет страницата на ЦИК. Тези, които не са подали документа, също ще могат да гласуват, попълвайки на място декларация.

Централната избирателна комисия ще назначи членовете на избирателните секции зад граница след консултации с парламентарно представените партии и коалиции. Местата за гласуване ще се разкриват от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства според разпределението на българската общност в съответния район.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Лайпциг ще празнуват 24 май с богата културна програма

Българското културно сдружение “Пенчо Славейков“ в Лайпциг организира тържество по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Богата програма с песни, стихове, танци..

публикувано на 06.05.24 в 09:18

Българската черква "Свети Георги Победоносец" в Одрин отбелязва 20 години от възстановяването си

Съградена само за няколко месеца от българската общност в Одрин, черквата "Свети Георги Победоносец" вече 144 години продължава да съхранява българския православен дух. С разрешението на султан Абдул Хамид II и със съдействието на одринския валия Реуф..

публикувано на 06.05.24 в 05:25

“Мобилна бибиотека” събира на езерото Самамиш българите в Сиатъл

“Читалня Сиатъл“ подготвя “Мобилна библиотека“, която ще бъде представена на традиционния пикник, организиран от Българския център за култура и наследство в града на 19 май на езерото Самамиш, съобщи почетният консул в Сиатъл Елка Русков. “..

публикувано на 05.05.24 в 15:25