Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

"Хубава си, моя горо"

Снимка: facebook.com/p/Angel-Demirev

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента. Макар инструментът му – китарата – да е много популярен и да съществува в почти всички култури под една или друга форма, Ангел Демирев търси отправната си точка в своето детство.

С признателност и любов споделя, че от баща си и брат си е усвоил третирането на инструмента и начини на свирене, които са строго заключени в нашите географски области, дори и по на изток, и не са много познати на западния свят. Комбинира тези умения с образованието, получено в музикалното училище в Стара Загора, където изучава класическа китара. Там се запознава с класическата музика от предкласиката до наши дни. След това, като всеки тийнейджър, започва да свири на електрическа китара, която го вълнува със своите новаторски пориви.


Всички тези натрупвания превръщат концертите му в събития, очаквани с нетърпение от ценителите на качествената съвременна авторска музика отвъд граници и разделителни линии. Един от тези концерти предстои на 18 април в Първо студио на БНР-Пловдив, където Ангел Демирев ще се представи със своето акустично трио. До него на сцената ще бъдат Петър Миланов – също на акустична китара, и Христо Минчев на контрабас.

Предлагаме ви в аванс техния прочит на песента "Хубава си, моя горо".

Снимки: facebook.com/p/Angel-Demirev



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15