Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

София е домакин конференция, посветна на сигурността в района на Черно море

Снимка: БГНЕС

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през юни в Швейцария. Това заяви служебният министър на външните работи Стефан Димитров на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът, който се провежда в Централния военен клуб в София, се организира съвместно от външните министерства на България и Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии н Украйна.

Стефан Димитров


Ситуацията в Черно море не е спокойна, и това се дължи на факта, че Русия е променила отношението си към сигурността - посочи пред делегатите на форума служебният министър на отбраната на България Атанас Запрянов. Пред журналисти той съобщи, че Турският парламент е ратифицирал меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea).
По думите му, това означава, че морската група за борба с мини между България и Румъния има зелена светлина и България може да започне да осъществява практически изпълнението на това споразумение.

Атанас Запрянов

Предстои изпращането на два пакета помощ за Украйна, които вече имат одобрението на парламента, заяви министърът и добави, че с 3 ешалона са заминали българските бронетрпанспортьори за Украйна. "Не може да говорим за Черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава", каза Запрянов и обясни, че Черно море е коридор за връзка и стокообмен между Европа и Азия. Това е много важен икономически въпрос. Повече от 70 % от българския външнотърговски обмен върви по море същото важи и за Румъния и Украйна, обясни Запрянов.
Целта на съвместните усилия на България, Румъния и Турция е да не се допуска да се получат трагични ситуации или появата на мини, посочи министърът и добави, че това споразумение ще има благоприятно въздействие както върху корабоплаването, така и върху туризма, съобщи БТА.

Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ. Путин мислеше, че съседите на Украйна ще бъдат разединени, но сбърка. Това заяви чрез видео връзка държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. "Работихме с България, за да възпрем чуждестранната дезинформация", посочи Блинкен и отбеляза нуждата от западна помощ за укрепване военните способности на Киев.


Трябва да заздравим сигурността в Черно море, което е ключово за България, Украйна, Турция и Румъния, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба. Във видео връзка той посочи: "Само загубата на Русия и връщането на териториалната цялост на Украйна ще гарантира стабилността и мира".



Конференцията се организира в момент, когато Украйна изпитва остър недостиг на боеприпаси и трудно осигурява противовъздушната си отбрана, а Черно море е ключова артерия за доставки на суровини, включително селскостопанска продукция.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42