Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Снимка: Венета Павлова

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от създаването на двореца.


Експозицията включва снимки, архивни документи, откъси от дневници и лични вещи на кралица Мария, както и традиционни костюми, носени от румънския елит.


Изграждането на "Двореца" започва през 1924 г., като лятна резиденция на кралица Мария Единбург. Кралицата посещава за първи път Балчик през 1921 г. в компанията на сина си принц Николай, очарована е от красотата на залива и три години по-късно започва строителството замъка, който тя нарича с турското име „Tenha Yuva” ("Уединеното гнездо"). Окончателно комплексът обединява 46 сгради на площ от 320 дка. През 1931 г. за нуждите на кралския двор и румънските туристи е създадено и летище Балчик.


Президентът на ДАР Александра Брутаро каза, че работи по исторически проекти, свързани с кралица Мария, защото е една от любимите ѝ исторически личности. Партньори на изложбата са Държавният архив на Румъния, Националният исторически музей на Румъния, музеите в Бран и Яш и частни колекции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55