Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Снимка: Sport PR Events Managment

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46 минути.

Той е първия български плувец, завършил успешно три от седемте най-трудни маратона в света, сформиращи Oceans seven.  Преди това преплува Ламанша и протока Кук в Нова Зеландия. Останалите маратони от Oceans seven са Северният канал между Ирландия и Шотландия, протокът Цугару в Япония и каналът Каталина между остров Санта Каталина и Лос Анджелис. 

"През май планирам да преплувам канала Молокай в Хавай, най-дългия и тежък маратон от седемте!", написа Стойчев във Фейсбук.


Петър Стойчев бе избран от Международната федерация по плуване (World Aquatics) да бъде част от екипа на техническия комитет по плуване на Олимпийските игри в Париж. За първи път българин е номиниран в тази роля за най-големия спортен форум. И




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гергана Топалова

Топалова и Нестеров ще играят за титлата на тенис турнири в Швеция и Румъния

Двама българи се класираха за финалите на тенис турнири. Гергана Топалова ще играе за титлата в турнира на клей в Бостад, Швеция, с награден фонд 25 хил. долара. На полуфиналите поставената под номер 2 българка победи Ирина Фетакау от Румъния с..

публикувано на 11.05.24 в 16:01
Юлиана Янева

Юлиана Янева извоюва втора олимпийска квота в женската борба

Юлиана Янева спечели четвърта олимпийска квота за българската борба и втора при жените. На турнира в Истанбул тя победи монголката Даванасан Енкх Амар в квалификационен двубой на 76 кг. Другата българка Мими Христова загуби на полуфинала на 68 кг..

публикувано на 11.05.24 в 09:29

Над 1200 бегачи на маратона във Варна в неделя

Рекордните над 1200 бегачи се очаква да участват в маратона на черноморския ни град Варна в неделя, 12 май. Заради големия интерес се наложи организаторите да подготвят допълнителни стартови номера. Участниците ще избират между три дистанции -..

публикувано на 08.05.24 в 11:05