Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Снимка: mon.bg

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се конкурираха с 45 отбора от 23 държави-членки на ЕС и един гостуващ отбор от Украйна. Всеки отбор се състоеше от по трима ученици на възраст не повече от 17 години.
Учениците от нашите отбори бяха избрани сред първенците от националните олимпиади по химия и биология и националното Есенно състезание по физика. Те са от Природо-математическата гимназия, Националната природо-математическа гимназия, Първа частна математическа гимназия в София, Софийска математическа гимназия и от 91 Немска езикова гимназия.
През 2027 г. България ще бъде домакин на Европейската олимпиада по експериментални науки EOES.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Етнографският музей в Бургас

Етнокухня, старинни носии и орхидеи в „Европейската нощ на музеите” в Бургас и Несебър

Етнографският музей в Бургас ще ухае на храна. Там демонстрацията на етнокухня и кулинарни умения ще направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Той ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по стара котленска рецепта. В Етнографския..

публикувано на 18.05.24 в 07:10

"Европейската нощ на музеите" с мащабна интердисциплинарна програма в София

За 20-и път София се присъединява към "Европейската нощ на музеите". Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община в третата събота на месец май. В нощната програма жителите и гостите на..

публикувано на 18.05.24 в 06:25

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10