Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

Жечо Станков
Снимка: БТА

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението, за да защити интересите на "Булгаргаз" и българската страна.

Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен на прокуратурата, ДАНС, Министерството на енергетиката, КЕВР и Български енергиен холдинг, но също така и на Европейската прокуратура.

Разговорът в пленарна зала обаче премина в дух на взаимни нападки.  


БСП посочи, че България губи хиляди долара на ден заради тази сделка, сключена от последното служебно правителство на Румен Радев и я определи като „една от най-корумпираните“.

Председателят на временната комисия Жечо Станков от ГЕРБ-СДС заяви, че ГЕРБ винаги е искал да сделката с "Боташ" да бъде осветена, докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли.

Делян Добрев от ГЕРБ директно обвини ПП-ДБ, че защитава бизнес интересите на конкурентното на държавната газова компания дружество "Овергаз" и основателя му бизнесмена Сашо Дончев, който официално им е дарил 500 000 лв., за да фалират "Булгаргаз". Дискусиите продължават



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14