Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Снимка: БТА архив

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът бе подкрепен от 114 депутати, 38 гласуваха "против", 8 се въздържаха.

Функции на Съвета:

Ще координира структурите на изпълнителната власт за разработване, провеждане, наблюдение и оценка на държавната политика към българските общности и техните организации зад граница. Ще координира запазването и разпространението на българския език и култура сред българските общности в чужбина. Ще следи за достъпа до качествени административни услуги за българските граждани извън България. Съветът ще насочва и препоръчва мерки за реинтеграция на завръщащите се в страната и за защита правата и интересите на българите зад граница. 

Състав:

Работата на Съвета ще се координира от секретар. Председател ще е премиерът или определен от него министър. Членове на Съвета ще са министрите на външните работи, правосъдието, културата, социалната политика, вътрешните работи, образованието, електронното управление и директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Парламентът прие на второ четене и изменения в Гражданския процесуален кодекс. Те прилагат разпоредбите на ЕС по компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност и международното отвличане на деца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52