Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците е голямо, тъй като цяла година репетират танците, с които ще се представят в Чикаго. 

Форумът започва с разговор за хореографското изкуство. В първия ден ще бъде представена книгата на Даниела Иванова-Найберг "Хореографът – културен герой".


Събитието е на 25 април от 18:00 до 19:15 часа местно време в галерията на Център „Малката България“ в Града на ветровете. Гост на срещата ще бъде доц. Георги Гаров – ръководител на катедра „Хореография“ във Факултета по изкуствата при Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Водещи теми и въпроси ще бъдат: Какво е да си хореограф? Хореографите вчера, хореографите днес: приемственост, школи, срещи, разминавания? Как се черпи от фолклорната съкровищница? Как се интерпретира? Къде се учи всичко това? Новите образци. Хореографът и клубовете за хорà: предизвикателствата пред клубното фолклорно танцуване и хореографът като разпространител на определен вид културно послание. 

Специални гости на фестивала "Верея" ще бъдат танцьорите от Ансамбъл "Българче" в румънското село Винга, в което от 18-ти век до днес живее банатска българска общност. Те ще изнесат концерт на 26 април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27