Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Снимка: БГНЕС

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според доц. Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение.

Към момента не може да се прогнозира пик на заболяването, като очакванията са разпространението на коклюш да отшуми чак към края на годината, допълни доц. Кунчев пред БНТ.

Идната седмица ще влезе в сила наредбата за по-ранна първа ваксинация на бебетата. Осигуряват се и ваксини за желаещите бременни жени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът: Политиците, които искат ескалация, да декларират, че ако се наложи, ще воюват за България

"Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка. Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за..

публикувано на 27.05.24 в 16:37

Не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна

Никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна, заяви служебният премиер Димитър Главчев след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София. "За мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Нека..

публикувано на 27.05.24 в 15:22
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15