Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

740 бегачи се състезават в планинския маратон Коджа кая

По трасето в Стара планина
Снимка: Коджа кая

Рекорден брой участници от осем държави застават днес на стартовете на планинския маратон Коджа кая. Домакин на шестото му издание е село Билка, разположено в източната част на Стара планина.

По традиция маратонът започва с изгрева на слънцето и трябва да завърши преди залеза. В стартовите списъци са регистрирани 740 състезатели, сред които и най-добрите български планински бегачи.

Седемдесет и пет метровото трасе с 4300 м денивелация е изключително тежко и около 40% от стартиралите не успяват да преминат по него.

Останалите дистанции са съответно 42, 30 и 14 км. Предвидени са и съпътстващи събития – скоростно изкачване на високия 597 м връх Коджа кая, туристически поход и бягане за деца.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гергана Топалова

Топалова и Нестеров ще играят за титлата на тенис турнири в Швеция и Румъния

Двама българи се класираха за финалите на тенис турнири. Гергана Топалова ще играе за титлата в турнира на клей в Бостад, Швеция, с награден фонд 25 хил. долара. На полуфиналите поставената под номер 2 българка победи Ирина Фетакау от Румъния с..

публикувано на 11.05.24 в 16:01
Юлиана Янева

Юлиана Янева извоюва втора олимпийска квота в женската борба

Юлиана Янева спечели четвърта олимпийска квота за българската борба и втора при жените. На турнира в Истанбул тя победи монголката Даванасан Енкх Амар в квалификационен двубой на 76 кг. Другата българка Мими Христова загуби на полуфинала на 68 кг..

публикувано на 11.05.24 в 09:29

Над 1200 бегачи на маратона във Варна в неделя

Рекордните над 1200 бегачи се очаква да участват в маратона на черноморския ни град Варна в неделя, 12 май. Заради големия интерес се наложи организаторите да подготвят допълнителни стартови номера. Участниците ще избират между три дистанции -..

публикувано на 08.05.24 в 11:05