Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захлаждане и дъжд на Разпети петък

През следващото денонощие синоптичната обстановка ще се усложни. През нощта в Западна България, а през деня и в останалата част от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. Вятърът ще бъде умерен, временно силен, следобед ще се ориентира от запад и с него дневните температури ще се понижат. Минималните температури ще бъдат между 10° и 15°, в София – около 11°, а максималните – между 13° и 18°, в София – около 13°. 

В планините времето ще бъде облачно, ветровито и ще вали дъжд, над около 2000 м – сняг. В масивите от Западна България, Родопите, Средна гора и района на Централен Балкан валежите ще бъдат значителни, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. По върховете ще има условия за виелици. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 9°, на 2000 м – около 4°.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, на места значителни. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър, който привечер ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще достигат 15°-17°, а на морската вода – 14°-15°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Значителна ще бъде облачността над по-голямата част от Балканите и на много места ще вали дъжд. В централните райони валежите ще бъдат значителни, придружени с гръмотевици. С повече слънчеви часове и почти без валежи, но ветровито ще бъде в Югоизточна Гърция. В Атина ще бъде 27 градуса, в Букурещ – 21, в Белград – 19, в Истанбул – 17. 

В много райони над Западна и Централна Европа, северозападните райони от Пиренеите и в по-голямата част от Апенинския полуостров ще вали дъжд, по високите части на планините – сняг. Ветровито ще бъде в Белгия, Нидерландия и по западното крайбрежие на Италия, а предимно слънчево – в по-голямата част от Португалия и Испания, в Южна Франция. Значителна ще бъде облачността над северните райони на Скандинавския полуостров, Финландия, както и над източната част на Европейска Русия, на отделни места с валежи, предимно от сняг. Над останалата част от Скандинавието и Източна Европа, както и в Източна Полша и Прибалтика, ще преобладава слънчево време. 

Във Виена ще бъде 20 градуса, в Мадрид – 19, в Стокхолм – 17, в Рим – 16, в Париж – 15, в Мюнхен -14, в Санкт Петербург – 12, в Москва – 11. 

Отвъд Океана – в Кейптаун ще бъде 26 градуса, в Ню Йорк и Чикаго – 19, в Мелбърн – 18.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54