Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора

Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че посещението не е по покана на гръцкото правителство, но няма да го забрани. Опозицията приканва да се отмени визитата, заради оставащия в затвора албански грък Фреди Белери, избран за кмет на град Химара в Албания. Всички опити на гръцката дипломация да го освободи са без резултат. Управляващата "Нова демокрация" го включи в листата за кандидати за Европарламента и се очаква той да стане евродепутат. Атина прикани Рама да посети Гърция след евроизборите на 9 юни. Гръцките медии пишат, че властите създават пречки пред Рама да намери зала за срещата с албанската диаспора.

Северна Македония за първи път избра жена президент

Гордана Силяновска

Подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска ще е първата жена президент на Северна Македония. Силяновска, която е професор по право, спечели срещу досегашния държавен глава Стево Пендаровски с над 308 000 гласа, предава МИА. На проведените на 8 май паралелни извънредни парламентарни избори досегашната опозиция ВМРО-ДПМНЕ получи 59 места в 120-членното Народно събрание. Втора с 19 места е албанската коалиция "Европейски фронт". Трети са досегашните управляващи социалдемократи от СДСМ с 18 мандата. Алтернативната албанска коалиция "Заслужава си" има 13 депутата. Отцепилите се от СДСМ формации "Левица" и "ЗНАМ" взеха 6 и 5 места. Избирателната активност е над 46%. Кампанията на ВМРО-ДПМНЕ премина с обещания да ревизира отношенията с България и да увеличи парите на пенсионерите и държавните служители.

В своята европейска обиколка китайският лидер посети Сърбия

Си Цзинпин и Александър Вучич

Китайският президент Си Цзинпин дойде в Белград, за да запази "новия Път на коприната". Целта на Пекин е да поддържа дългосрочна стратегия за "подготвяне на Китай за постамериканска бъдеща Европа", пише белградската агенция Бета, цитирана от БТА. На летище "Никола Тесла" Си заяви, че "желязното приятелство между Сърбия и Китай е пуснало по-дълбоки корени в сърцата на двата народа". Споразумението за свободна търговия между Сърбия и Китай ще влезе в сила от 1 юли, съобщи гостът на пресконференция със сръбския президент Александър Вучич. Китай е готов да внася по-висококачествени земеделски продукти от Сърбия, а страната е добре дошла да увеличи директните полети между Белград и китайски градове. Подписани са 28 меморандума за сътрудничество. Договорена е и покупката от китайската CRRC на 9 скоростни влака.

Виена иска осъдени в Австрия да изтърпяват присъдите си в Косово

Герхард Карнер

Австрия иска да наеме косовски затвор, в който осъдени от неевропейски държави да изтърпяват присъдите си. Вътрешният министър Герхард Карнер обсъди идеята с датския министър на правосъдието Петер Хумелгаард. "Места за задържане като тези, планирани от Дания в Косово, са част и от австрийския план на канцлера Нехамер", заяви Карнер, цитиран от европейското издание на POLITICO. През 2021 г. Дания подписа споразумение с Косово за наемане на затвор край Прищина. Срещу 210 млн. евро за 10 години 300 затворници, осъдени на депортиране, трябва да бъдат преместени да изтърпят присъдите си в Косово. Споразумението още не е ратифицирано от парламента в Прищина и не се прилага.

Турция превърна в джамия византийска църква, която бе под егидата на ЮНЕСКО

Решението на турските власти за отварянето на храма Хора в Истанбул като мюсюлмански молитвен дом е провокация за международната общност, заяви гръцкото външно министерство, цитирано от АНА-МПА. Църквата "Христос Спасител в Хора", известна и като "Карие джамия", е построена още през IV в. и е преустроена през XI - XII в. Тя е известна с мозайките и стенописите си от XIV в. Храмът е превърнат в джамия в началото на XVI в., а през 1945 г. е обявен за музей. Решението за връщането на статута на джамия беше взето през 2020 г., след като и "Света София" в Истанбул беше превърната в джамия. Държавният департамент на САЩ повтори своята трайна позиция и призовава Турция да осигури достъп до паметниците на различни религиозни общности, превърнати в джамии.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06