Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

Служебният премиер потвърди позицията на президента за Северна Македония

Снимка: БТА

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът Румен Радев, съобщи прессекретариатът на държавния глава, по повод на приключилата предизборна кампания и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Северна Македония Гордана Силяновска.

България многократно и ясно е заявявала, че договорите трябва да се изпълняват, отбелязва Радев. Той припомня, че Северна Македония е член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убеден съм, че европейската перспектива на Скопие зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от ЕС през 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в Скопие, няма да бъде ревизирана, добавя българският президент Румен Радев.

Реакция и на служебният премиер по повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония.

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между ЕС и Северна Македония. Това посочва  служебният премиер Димитър Главчев в позиция, разпространена от правителствата пресслужба.

"България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват. Припомняме, че Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убедени сме, че европейската перспектива на Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 г.", заявява премиерът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи в сряда за 7 най-южни области на България

В сряда , 29 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 13°, в София 9°. През деня ще има разкъсана облачност с превалявания. Главно в Южна България има условия за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са от..

публикувано на 28.05.24 в 19:40

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00
Съветът на Европа

Отчетен е напредък на България срещу прането на пари

След 2022 г. България подобрява работата срещу прането на пари и финансирането на тероризма, посочва доклад на комисията на Съвета на Европа. Данните показват, че страната постига напредък по 10 от 12 показателя. Същевременно по нито един от..

публикувано на 28.05.24 в 16:01