Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

10
Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.
Снимка: Държавна агенция „Архиви“

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история.



В отделни табла са илюстрирани дамската, мъжката, детската, сватбената, дворцовата мода, аксесоарите, униформите, спортните, плажните и карнавалните облекла, както и прическите през тези близо 100 години.

Детска снимка от началото на XX в.
Специално внимание е отделено на известните личности, диктували модните тенденции, такива като Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе, Елисавета Багряна.

Недка Александрова със съпруга си Коста и дъщеря им Мария с характерно градско облекло за епохата. 1909 г.
Изложбата може да бъде видяна от 16 май до 15 юни 2024 г. в изложбената зала на агенция "Архиви" на ул. "Московска" 5 в София. Тя ще бъде отворена и в Нощта на музеите и галериите – 18 май, от 17 до 24 ч.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25
Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30