Игнажден е - започва преходът от старата към новата година

Според българския традиционен календар от Игнажден (20 декември) започва преходът към новата година. Денят е пълен със забрани, ритуални действия и гадания. Игнажден носи името на църковния празник. На 20 декември Източното православие чества..

публикувано на 20.12.19 в 07:00

Успешни концерти, нови албуми и дори два рекорда

Изпълнителите на българска народна музика и тази година зарадваха своите почитатели, дариха им емоционални мигове, изненадаха ги с нови постижения. В историята на отминаващата 2019-а ще останат десетки у спешни концерти у нас и по света, нови..

публикувано на 19.12.19 в 14:00

Български народни песни ще звучат на празнични концерти в Русия

След броени дни Женският народен хор „Боряна“ - гр. Пловдив с ръководител Николай Гурбанов заминава на кратко турне в Русия. Съставът ще изнесе три концерта, в които участва и известната странджанска певица Златка Ставрева. От нея научаваме подробности..

публикувано на 10.12.19 в 11:29

„Свети Никола коня кове“

Дойде ли декември, в България празниците сякаш стават повече от делниците. Независимо от грамадата спешни задачи, обичайни за времето преди Коледа, "вълната" от имени дни и всякакви поводи за празнуване ни "завъртат" в своя ритъм. Първият голям ден..

публикувано на 06.12.19 в 11:53

Фолклорен празник в НМА „Проф. Панчо Владигеров“

През 2018 г., за пръв път в близо 100-годишната история на НМА „Проф. Панчо Владигеров”, бяха въведени фолклорни специалности. Преподаватели са известни имена, които с огромен ентусиазъм и любов градят основата, върху която „ще стъпят“ бъдещите..

публикувано на 28.11.19 в 13:49

Албумът „Песента на славея“ на квартет „Светоглас“ – многогласни съзвучия от фолклорното минало и настояще

Мъжката камерна формация ознаменува 10-ата си творческа годишнина с нова аудио продукция. Многогласното претворяване на старинни образци от традицията, интерпретирани поновому, е в основата на музикантската естетика на „Светоглас“. Четиримата..

публикувано на 26.11.19 в 12:46

Костадин Атанасов покорява света с гласа на българската гайда

Наскоро Костадин Атанасов закръгли 50-ия си юбилей − заслужен повод за празник и гордост. Именитият ни гайдар е сред съвременните виртуози на традиционния български инструмент. Отличаван е с многобройни наши и световни признания. Владее съвършено..

публикувано на 09.11.19 в 08:00

Етнографска изложба представя в София символи на плодородието от Северна Македония

Богатството и многообразието от култове и обреди за плодородие   в региона на Балканите представя музейна експозиция от Република Северна Македония. Тя е подредена в пет зали на Националния етнографски музей в Княжеския дворец в София и ще остане..

публикувано на 29.10.19 в 13:16

Родолюбива книга събра спомени за традициите в миналото на град Елин Пелин

„На Свети Дух не се работи – за да се пазим от градушки, па ни е и сабὸро тогàя. На Петровден само се жàне и плàсти. На Св.Симьон (1 септември) се изнася зърно за сеитба и се носи у черква – пὸпо да му четѝ, после се мѐша с   другото зърно, кадѐ..

публикувано на 20.10.19 в 08:00

Певицата с най-ниския глас на планетата е родопчанка

България се гордее с поредния рекордьор в книгата на Гинес. Преди броени дни родената в родопския град Смолян Марияна Павлова официално получи сертификата си от „Световните рекорди на Гинес“, който я признава за певицата с най-нисък глас в света...

публикувано на 18.10.19 в 11:41