Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Мустафа Йел: В Турция народът си казва последната дума, натиск няма да има

| обновлено 15.04.17 21:24
Мустафа Йел и Реджеп Тайп Ердоган

За първи път предложения за промени в конституцията, подготвени от представителите на народа, ще бъдат гласувани от самият народ на Турция. В този смисъл проведената кампания премина много успешно и емоционално, заяви в интервю за „Събота 150“ Мустафа Йел, член на Централния оперативен съвет на Партията на справедливостта и развитието и депутат от район Текирдат, Тракия:

Партията на справедливостта и развитието използва много активно всички средства за осведомяване, включително интернет медиите. Проведохме също така масирана кампания чрез социалните мрежи. Стремим се да разясним предложените промени от 18 март на всички слоеве на обществото. Нашите организации, представители, депутати, министри, министър-председател, президент провеждат кампания по места: обикаляме, обясняваме. На много места се уверяваме, че хората са наясно с предлаганите промени.  Но също така констатираме, че се провежда и едно информационно замърсяване и дезинформация, която обърква главите на нашите граждани. Например основната опозиционна партия твърди, че чрез тези промени се цели не промяна на системата, а промяна на държавното устройство.

Според Йел гласуването на турските граждани в чужбина е много важно:

Братята ни в чужбина имат много важно политическо, икономическо, социално, културно значение за нас. Те допринесоха много за опознаването на Турция по света. За нас е от голямо значение техният политически избор. Затова държахме да достигнем до тях, да ги информираме.

Той увери, че няма да има натиск, дори ако резултатът от референдума бъде отрицателен:

В нашата система народът си казва последната дума, ние разчитаме на хората. Какъвто и да е резултатът, дори вотът да е отрицателен, срещу никого няма да има натиск. Парламентът няма да приложи по-различен механизъм за вземане на решения.

Мустафа Йел коментира и отношенията на Турция с новото българско правителство, като определи България като чувствително място и от голяма важност:

България е чувствително място. Там живеят много наши сънародници, хора, с които изповядваме една и съща религия. Ние много обичаме България. Ние сме управление, което се стреми да развива добросъседски отношения с комшиите си. България, чрез нашите сънародници и роднини, е нашата врата към Европа.

Цялото интервю на Севда Дюкянджи с Мустафа Йел можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!