Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски заминава на двудневно официално посещение в Азербайджан

Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Пламен Орешарски заминава на двудневно официално посещение в Азербайджан за срещи с президента Илхам Алиев и колегата си Артур Расизаде.

Официалното посрещане на българската делегация ще е този следобед на летището "Гайдар Алиев" в Баку, а утре са официалните разговори с президента, премиера и председателя на парламента на Азербайджан. Делегацията ни ще посети мемориалната алея на почетните герои. Там ще бъде поднесен венец на паметника на националния лидер Гайдар Алиев. Венец ще бъде поднесен и в мемориалния комплекс на Вечния огън.

В програмата са предвидени посещения в Центъра за български език и култура на Бакинския славянски университет и на Центъра на приятелите на културата на Азербаджан "Гайдар Алиев".

В края на миналата година премиерът Орешарски разговаря в Баку с президента на Азербайджан Ялхам Алиев в рамките на церемонията по старта на проекта "Шах дениз 2". "Булгаргаз" има договор с консорциума за покупка на 1 милиард кубични метра природен газ от находището в Каспийско море. Доставките ще започнат най-рано през 2019-а година, а страната ни може да получава синьото гориво през газовите връзки с Гърция и Турция.

Перспективи за разширяване на двустранното сътрудничество има и в области като туризъм, селско стопанство, образование.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.