Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредното предизвикателство на Радиооркестъра – 14 март, 19 часа, директно от зала „България”

БНР Новини
Снимка: Василка Балевска

Пламенният и ефектен троен концерт на Бетовен и последната симфония на Дмитрий Шостакович

Една програма на крайностите, която демонстрира впечатляващия музикален капацитет на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Трима млади музиканти, специализирали във висшия музикален колеж „Кралица София” в Мадрид ще изпълнят „тройния“ концерт на Лудвиг ван Бетовен. Двама от тях са българи – и двамата от музикантски семейства.

СнимкаВиктория Василенко
е сред най-ярките млади пианистки у нас със заявка за сериозна международна кариера. Само преди година беше отличена като най-добра сред учениците на знаменития Дмитрий Башкиров, като наградата й беше връчена в Мадрид лично от кралица София.
Снимка

Атанас Кръстев
(на снимката вдясно) от малък „обира“ първите награди от редица престижни международни конкурси – вече са над 15 и отдавна е „излязъл от сянката“ на прочутия си баща – проф. Анатоли Кръстев.

СнимкаИспанският цигулар Хавиер Инхаусти е специализирал при имена от ранга на Шломо Минц и Михаел Фришеншлагер. С Атанас и Виктория се срещат в „Кралица София“ и намират общи музикални мечти. И тримата са били солисти на престижни оркестри и са свирили под палката на известни диригенти. И ето ги – в София, с тройния концерт на Бетовен, композиран през 1803 г., когато той е бил на 33 години. Най-големите имена в света на класиката са записвали този концерт, в който пианото е ефектно и символизира младостта, а партиите на цигулката и виолончелото са по-улегнали, но комбинацията е изключително завладяваща.

Като контрапункт на тази творба от все още младия Бетовен във втората част „идва“ последната, 15-а симфония на Дмитрий Шостакович. Създадена през 1971 година, тя задава фундаментални въпроси за смисъла на съществуването и за разпадащата се музикална същност на твореца и дава право на собствен отговор на всеки слушател. Задълбочена, всеобхватна, тя е изпитание за всеки диригент. Емил Табаков е със специално отношение към музиката на Шостакович, от няколко години той записва с радиосимфониците пълен интеграл на неговите симфонии, така че очаквайте едно голямо музикално събитие. И за по-широката публика ще е интересен факта, че прочутият режисьор Дейвид Линч посочва именно тази симфония на Шостакович като най-силното музикално влияние в своя живот.
Музикалната картина на вечерта се допълва – или по-точно се открива с една българска творба – “Симфоничен пролог” от Георги Минчев, чийто живот дълги години е бил свързан именно с Радиооркестъра.

Концертът можете да слушате по програма „Христо Ботев” от 19.00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.