Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Само 25% от българите доволни от доходите си, пише ТРУД. Едва 20 на сто смятат, че домакинството им живее по-добре през 2016, отколкото през 2010 г. Това показват данните от третия доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие LifeinTransitionSurvey, сред жителите на страните, в които банката има дейност.

Едва 15% от българите мислят, че икономическата ситуация в страната се е подобрила през 2016 г. в сравнение с преди 6 години. 37% от хората у нас са доволни от живота си през 2016 г. – процент, който е много по-нисък спрямо средния за Югоизточна Европа. Все пак нивото на удовлетвореност в България расте с 4 процентни пункта спрямо 2010 г.

Виж повече

Клиенти предплатили почивки за над 700 000 лв. на "Алфатур", отбеляза СЕГА. Един от най-големите туроператори в България - "Алфатур", фалира заради евтините самолетни билети, конфликтите в Тунис, Египет и напрежението в Турция, което директно се отразило на търсенето. В Министерството на туризма вече са получени официални уведомления от "Алфатур" АД, "Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД, от които става ясно, че дружествата са подали в Софийския градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност. Заради изненадващия фалит ресорният министър в оставка Николина Ангелкова ще събере на извънредна среща в Министерството на туризма потребители, застрахователи и туроператори.

Застрахователят "Евроинс" обаче смята да сезира прокуратурата за умишлен фалит. От компанията заявиха в открито писмо, че никой не ги е потърсил или уведомил за невъзможността на "Алфатур" да покрива плащанията си. Но все пак увериха, че застраховката гарантира всички депозити и предплатени суми на клиентите на туроператора, за които не са предоставени туристически услуги, в резултат на което всички засегнати клиенти на "Алфатур" ще могат да получат обезщетение.

Виж повече

Какво става със закона за храните, който бе един от най-дълго обсъжданите, а проектът бе няколко пъти връщан за поправки? Този въпрос зададе председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева на по време на дискусия на СТАНДАРТ "Да! На българските храни". Кукушева подчерта, че трябва спешно да се приеме и законопроектът, защото в него има заложени много важни акценти, които касаят не само бизнеса, но и здравето на хората. Тя припомни, че в проекта е заложен регистрационен режим за колите, превозващи хляб, защото в момента се случва това да става при много лоша хигиена. Новите текстове биха ограничили и сивия сектор. Според изчисления на браншовия съюз, сега "под масата" се върти оборот от 1,2 милиарда лева, за които не се плащат данъци.

Като друг основен проблем пред бизнеса Кукушева очерта липсата на кадри. И посочи, че у нас има най-много квалификационни и преквалификационни курсове, а професионалните ни училища струват най-скъпо в ЕС на българския данъкоплатец. Затова и Кукушева предложи да се въведе законово изискване, според което всеки, който ползва курс за професионална квалификация, да е задължен да упражнява професията си за срок от минимум 3 години.

Другият важен въпрос, който постави Кукушева, бе за диференцирана ставка за храните, която бизнесът иска отдавна. И посочва, че въвеждането на по-нисък ДДС в съседна Румъния е довело до поевтиняване на храните, което прави родните продукти неконкурентоспособни.

Виж повече

Според новата учебна програма по български език за 5. клас учениците вече учат по-малко теория, информира 24 ЧАСА. Някои теми са предвидени за по-горни класове, а други отпадат, защото се разглеждат в уроците по литература. В количествено отношение това означава намаляване броя на новите лингвистични понятия и термини с около 10-15 на сто. Това заяви проф. д-р Ангел Петров, ръководител на авторски колектив, който пише учебници и учебни помагала по български език. Учебната програма за 5. клас по български език е структурирана така, че да осигурява възможности за оптимално езиково и комуникативно развитие на 12-годишните деца. Запазени са много от рационалните идеи на предишната програма, но както беше посочено, не са малко и понятията, които са отпаднали или са „пренасочени” за овладяване в по-горни класове.

Виж повече

Приемането на мораториум ще блокира и строителството на улици в „Младост”, извежда в заглавие МОНИТОР. Налагането на мораториум върху строителството в столичния район „Младост“ ще означава спиране и на изграждането на публични обекти като участъка на Южната дъга, парк „Въртопо“ и някои основни улици и булеварди. Това предупреди вчера кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонта на улица „Богатица”.

В понеделник Инициативният комитет на протестиращите срещу застрояването в район „Младост“ внесоха 14 040 подписа за свикване на местен референдум. Той е за мораториум на строителството в зелени площи, паркове, детски площадки и междублокови пространства. Шефът на СОС Елен Герджиков трябва да изпрати подписката на териториалното звено на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което извършва незабавно служебна проверка. Когато се установи наличието на необходимия брой подписи, допитването трябва да се разпредели в комисии за обсъждане.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София пуснаха всички градски чешми, които са в изправност, за ремонт са 25

Всички градски чешми в София, които са в нормална експлоатация, функционират ефективно и могат да се използват от гражданите и гостите в София, съобщават от Столичната община. На територията на общината има над 150 градски чешми, от които 110 са в експлоатация. В парковете и градините на София софиянци могат да използват през летните горещини..

публикувано на 31.05.24 в 18:53
Изгуленият Никола

Издирват 7-годишно момченце с аутизъм от Банкя

Момче с аутизъм е изгубено в района кв. "Градоман" в Банкя. Детето се казва Никола и е на 7 години, не говори. Облечено с кафяв панталон и синьо яке с качулка. Тази информация се споделя в десетки групи в социалните мрежи. За изчезването на детето е подаден сигнал и в столичното 9 РУ, потвърдиха за БНР от МВР. Екипи на..

публикувано на 31.05.24 в 14:09
Кметът Васил Терзиев и зам-кметът по транспорта оглеждат съоръжението заедно с експерти

Затворена е детелината на бул. "България" и Околовръстното, надлезът е за ремонт

Въвежда се аварийна организация на движението със затваряне на част от детелината на бул. "България" и "Околовръстния път", съобщиха от Столичната община. Оглед на надлеза на това кръстовище е показал, че е наложително да се спре движението на и под съоръжението. Констатацията на експертите е, че вследствие на експлоатацията на..

публикувано на 31.05.24 в 11:53

Откриха нелегална игрална зала в квартал "Факултета"

Столичната полиция провежда операция срещу престъпността и купуването на гласове. В рамките на акцията е открита нелегална игрална зала в квартал "Факултета". "Към настоящия момент се проверяват редица адреси, лица и обекти, за които имаме такива данни, като в хода на извършените до момента проверки е извършена такава на адрес в столичния..

публикувано на 31.05.24 в 11:07

Отбелязваме Световния ден за борба с тютюнопушенето

На 31 май отбелязваме Световния ден за борба с тютюнопушенето. Употребата на цигари е основна причина за появата на хронична обструктивна белодробна болест, от която страдат над 90 600 българи. През последните години броят им непрекъснато нараства, а честотата у нас е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението. Данните..

публикувано на 31.05.24 в 08:06

Два лифта "Витошко лале" возят безплатно деца на 1 юни

Два лифта ще работят през цялото лято за туристи и колоездачи , съобщиха от "Витоша ски". С детски празник и безплатно ползване на лифтовете за децата до 14 години ще бъде даден символичен старт на летния сезон над столицата. Това лято в планината ще работят лифтовете "Витошко лале 1" и "Витошко лале 2" , с които лесно и бързо може да се..

публикувано на 30.05.24 в 15:39

Безплатна атракционна линия до Зоопарка за Деня на детето

Безплатна атракционна линия ще се движи на 1 юни, от 10 до 19 часа и ще превозва деца и родители от центъра на София до Зоологическа градина. Линията ще се обслужва с ретро автобуси на общинското предприятие Столичен автотранспорт, Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" и Икарус 260 и 250 България. Интервалът на движение ще..

публикувано на 30.05.24 в 13:52