Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

София пуска безплатен градски транспорт в дните с мръсен въздух, извежда в заглавие СЕГА. Това ще обсъжда на 23 февруари Столичният общински съвет по предложение на кмета Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по екология Йоана Христова. Тогава ще стане ясно и дали ще бъде одобрено в някои централни части на града движението на автомобили да бъде сведено до 30 км/ч. Намаляването на скоростта е една от мерките в програмата за качество на атмосферния въздух на територията на Столичната община до 2020 г., която беше екстрено представена вчера след серията дни с пиково замърсяване. Общината предвижда да завиши контрола на пунктовете за технически прегледи на автомобилите. Засилени проверки на Столичния инспекторат и РИОСВ са предвидени още за пунктовете за изкупуване на гуми. Целта е да се установи дали материалите се унищожават по законен начин, или се горят. Голяма част от предложенията в програмата са или за засилване на контрола по спазването на съществуващи изисквания, или откровено неработещи идеи.

Виж повече

Над 2,5 млн. лв. глоби за лошо снегопочистване, пише ТРУД. Санкциите ще наложи Столичната община на фирмите, ангажирани със снегопочистването на София, показва проверка на изданието. Това на неизплатените суми на почистващите фирми за периода 1 декември 2016 до 31 ануари 2017 г. Санкциите са нараснали двойно от 18 януари, когато бяха общо 1,2 млн. лева.

Само за последния месец пелети, въглища и дърва поскъпнаха с 30%, обощава 24 ЧАСА. Тон въглища вече струва между 350 и 400 лева, дървата са 100 лева за кубик, а пелетите - над 400 лева за тон. За сравнение в края на миналата година цените бяха 60-70 лева за кубик дъб или бук. Тон руски въглища бе около 300 лв. на склад, а нсе по-популярните пелети по близо 310 за тон. Най-евтиният вариант е хората сами да си отсекат дърва за огрев - това струва от 7,50 до 20 лв. на куб. метър при широколистните и от 4 до 13 лв./ куб. за иглолистните. Причината за ценовия скок е увеличеното търсене на горивата заради големите студове през януари. Освен това блокирането на някои части от държавата заради снега наруши доставките и доведе до дефицит на горива.

Виж повече

Майката на „Топлофикация“ беше най-желаната жена тези дни, четем в коментар в МОНИТОР. Особено когато беше студено. А хората ходеха неизкъпани и неизбръснати. Тя не е претенциозна. Приема ги и така. С отворени обятия. И всеки иска да легне с тази майка. Щенията се засилват адски много, когато дойде сметката. И мераклиите видят, че за двата дни, в които не са били с въпросната дама, са им начислени сметки, услуги за юрисконсулти, лихви, такси и още куп други изобретения на един народ, който търсеше обетованата земята. За него не се знае дали все пак го е намерил. Но пък „Топлофикация“ е намерила своята река Йордан, своя Божи гроб, в който възкръсва. Това е. Тя е вечна. Дори да режем радиаторите, пак не можем да се отскубнем от нея. Софиянци седяха няколко дни без топло. Ама „Топлофикация“ ще им опрости това, че са били на студено. Няма да им взема пари за ледницата. Ще им вземе само когато им е било топло...

Виж повече

И какво, ако познавам кварталния, пита се на свой ред, ако МВР не може да разкрие кой ме е обрал, пита се на свой ред СЕГА. Но някъде в Министерството на вътрешните работи явно има човек или група хора, които смятат подобна измишльотина за ужасно добра идея и я представят със сериозен тон. Само че гражданите не искат да познават полицията си. Защото досегът с нея обикновено носи разочарование. Доказателството е в процента разкриваемост на кражбите - 37% според последната статистика, публикувана на сайта на МВР. Това са около 7 хил. причини годишно никой да не иска да ги познава. А разнасянето на листовки с имена и телефони няма да накара гражданите да харесат МВР повече, това е сигурно. Но би помогнало, ако полицията започне да разкрива престъпления.

Виж повече

83 нови милионери у нас само за година, отбелязва МОНИТОР. Това показват последните данни на Българската народна банка за декември 2016 г. Така вече 762 българи вече имат на влог в личните си сметки над 1 млн. лв., а общата сума, която те притежават, възлиза на почти 1,9 млрд. лв. Това прави средно по 2,44 млн. лв. на човек. Само през последните три месеца на миналата година броят на хората с милионни влогове е скочил с 48. В същото време депозантите с до 1000 лева са 6,9 млн. Общо те притежават в банките малко над 999 хил. лв. Така се оказва, че най-крупните вложители, макар и само 762 души у нас, имат с 861 млн. лв. повече от всички българи с влогове до хилядарка. Броят на сметките, в които има скътани до 1000 лв., за една година е намалял с почти 450 хил. и вече са 6,9 млн.

Виж повече

Снежната Луна е рядък феномен, но появата й всякога е придружена с безсъние и сърдечносъдови проблеми, четем в МОНИТОР. Те могат да се изразят както в опасно повишени стойности на кръвното налягане, така и в инсулти и инфаркти, предупредиха лекари. Така се нарича лунното затъмнение през февруари заради обичайно големите снеговалежи по това време. От територията на България то ще се наблюдава от 0,30 ч наше време в нощта на петък срещу събота. Астрономите прогнозират, че то ще продължи приблизително до 2,43 часа. Феноменът ще се вижда от Европа, в голяма част от Азия, Африка и Северна Америка. Причина за него е земната полусянка.

В четвъртък призори небето над страната ни пък ще бъде пресечено от т.нар. Зелена комета. Името си тя носи заради изпусканите от високата скорост газове. Тези два фактора почти по едно и също време натоварват психиката и провокират безсъние, то ще се проявява с нездрав сън в три последователни нощи от четвъртък до събота срещу неделя, включително.

Виж повече

Преславското злато ще блести в Лувъра, информира СТАНДАРТ. Едни от най-красивите средновековни царски златни бижута ще смаят догодина парижани. Преславското злато ще е бъде част от уникалната изложба "Епохата на българските царе от ХIII до ХIХ век", която се организира по повод българското председателство на Европейския съюз. Блясъкът на Велики Преслав ще е акцент в експозицията. Тя ще представи могъществото на цар Симеон Велики и Златния век на България. Ще бъдат показани съкровища, документи, предмети, свързани с владетелите от Първото българско царство. Делегация от Лувъра вече е у нас, за да подготвя втората българска изложба.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Единствения кабинков лифт на Витоша не е спрял завинаги

Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно. Това съобщиха за БНР от ръководството на фирмата-концесионер "Витоша-ски" във връзка с разпространената информация за спирането на съоръжението, което е в ремонт от края на миналата година. Не е ясно обаче кога ще се реши въпросът с отказа на доставчика на резервни части да осигури..

публикувано на 17.05.24 в 17:05

Оркестърът на Емир Костурица ще свири на празника на с. Иваняне

На 24 май, с. Иваняне в район „Банкя“ отбелязва своя празник. От кметството са предвидили богата програма с атракции за децата, концерт и Пазар на производителя. Участие ще вземат БГ Дуетът, Вокално студио „Даймънт“, поп певицата Тюркян Исмаил, местните фолклорни състави от Банкя и гост-изпълнители. Кулминацията на празника е привечер с концерт..

публикувано на 17.05.24 в 15:14

"Екоравновесие": Още 37 осиновени кучета, 99 са кастрирани през Април

37 кучета от приютите на ОП "Екоравновесие"  са намерили нов дом през Април тази година. Броят на заловените през месеца кучета е 119, от тях 99 са кастрирани и 75 са върнати по местата на залавянето им.  За месеца няма доброволно предадени за настаняване в приют кучета от собственици, поради невъзможност да се грижат за тях. Във..

публикувано на 17.05.24 в 12:22

2 039 418 са пенсионерите през Април

Броят на пенсионерите през месец Април достига 2 039 418 души, което е ръст от над 12 200 спрямо Април миналата година. От Националния осигурителен институт (НОИ) отчитат, че средният размер на пенсията достига 835 лева през миналия месец, а повишението е с 12.6 процента спрямо същия месец на предходната година. Средната пенсия за стаж и..

публикувано на 17.05.24 в 10:39

50 000 зрелостници на матура по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори...

публикувано на 17.05.24 в 08:07
Васил Терзиев

Столичната община ще подпомага иновативни проекти в социалната сфера с до 10 000 лева

Столичният общински съвет гласува предложението в доклада на кмета на София Васил Терзиев за двойно увеличаване средствата за Програма „Социални иновации“. Така  организациите ще получават до 10 000 лева от Общината, за да реализират иновативни проекти в социалната сфера. Бюджетът на Програмата тази година ще бъде в размер на 210 000..

публикувано на 16.05.24 в 16:17

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври.  На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния..

публикувано на 16.05.24 в 13:15