Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Приемът на студенти ще се определя по нови правила, извежда в заглавие СЕГА. Служебният екип на просветното министерство смята да ревизира въведената преди година методика за определяне на приема в държавните университети, като целта е да не се допусне някои хуманитарни направления да паднат под критичния минимум студенти. Това стана ясно след среща на служебния министър проф. Николай Денков с ректори на висши училища, предлагащи хуманитарни специалности като филологии, философия, социология, право и др.

Виж повече

707 свободни места в хуманитарните специалности, продължава темата МОНИТОР.Изданието припомня, че през настоящата учебна година в държавните вузове са останали общо 6156 свободни места държавна поръчка. Като се прибави и нереализираният прием в частните университети, числото удря 14 958 при план-прием от общо 65 969 места. Така на практика приблизително около една четвърт от обявените бройки са останали незаети.

В детските градини в столицата ще се предлагат почасови занимания, отбелязва ТРУД. Столичната община ще предлага на 3 и 4 годишните деца възможност за занимания в рамките на три астрономически часа преди обяд. Това се предвижда в Наредбата за прием на деца в общинските детски градини на територията на Столичната община, приета от Столичния общински съвет. Промените ще влязат в сила от тази есен. Тази форма ще се предлага в детските градини, в които има свободни места, съобразно капацитетните възможности на групата. В една група ще могат да се приемат от 2 до 4 деца, а свободните места ще се обявяват в информационната система за детските градини.

Виж повече

Движението в центъра на София да стане еднопосочно обмисля Столичната община, пише 24 ЧАСА. Идеята е промяната да обхване двата знакови булеварда в сърцето на града - “Цар Освободител” и “Дондуков”. Промени ще има и по ул. “Гурко”. Плановете са бул. “Дондуков” да стане еднопосочен в участъка от бул. “Васил Левски” към ларгото, като ще е отворен в посоката към Министерския съвет и президентството. Изчисленията и компютърна симулация показали, че така ще се облекчи значително трафикът. Общината иска да чуе мнението на софиянци и след това ще се вземе решение дали промените да се въведат, подчерта заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. Идеята за нова организация на движение в центъра и другите улици, по които се обмислят промени, ще бъде представена днес.

Виж повече

Иванчева не пуска зам.-кмет на работа, посочва ТРУД. В момента кабинетът ми е със сменен патрон и ми е забранено да влизам в сградата на общината, обяснява архитект Иван Лапатов. Довчера той бе в болнични, но днес планира да отиде на работа, за да види каква е ситуацията и защо кметицата Десислава Иванчева и нейните приближени възпрепятстват работата му. Според Лапатов администрацията в района е в бедствено положение и ситуацията се влошава.

Отпадането на такса роуминг може да ни излезе скъпо, като се повишат цените на разговорите у нас, предупреждава СЕГА. Това е един от рисковете, за които ще следи Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), съобщи вчера председателят й Веселин Божков. Премахването на такса роуминг в целия Европейски съюз е предвидено за 15 юни 2017 г. като част от общата европейска политика. Това означава, че от тази дата потребителите ще плащат за разговори и в чужбина толкова, колкото плащат в собствената си страна. Но вече има индикации, че телекомуникационните компании ще се опитат да компенсират загубите си, коментира шефът на КРС. Възможен е ефектът на т.нар. воден матрак - когато намаляваш цените на едро, се повишават цените на дребно, обясни още Веселин Божков.

Виж повече

Шотландско пони се роди в наш зоопарк, научаваме от СТАНДАРТ. Шотландските понита Хана и Хари станаха родители. Тяхното бебе се появи на бял свят на 7 февруари. Кончето е от женски пол в красива тъмносива окраска и с бяла звезда на главата, съобщи управителят на зоопарка във Варна Иванка Стоянова. Преди по-малко от месец в зоопарка се родиха и три камерунски козлета. Новини за най-новите попълнения сред питомците, както и любопитни подробности около размножаването на животните от зоопарка обещават да споделят с посетителите навръх Свети Валентин. От 11 ч на 14 февруари там ще има романтично празненство, на което варненци са поканени.

Мюзикълът "Казанова" прави премиера в Деня на влюбените, четем в СЕГА. Държавна опера-Стара Загора ще представи за първи път пред старозагорската публика и гостите на града мюзикъла "Казанова". Любовните истории на легендарния Казанова, превърнал се в символ на мъжа прелъстител, ще оживеят в един развлекателен, провокативен и изпълнен с комедийни ситуации спектакъл, в който се говори само за любов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пионерът на българската фотография - с паметник в Самоков

В Самоков през бе открит  Паметникът на пионера на българската фотография - Анастас Карастоянов .  Монументът се намира в историческата зона на града при емблематичната Чорбаджийска фурна.  Автор на скулптурата е Маргарита Иванова. " Направих проект първо на статуетката за Национални конкурс за черно-бяла фотография. Получи се..

публикувано на 20.05.24 в 18:58
Софийския университет „Св. Климент Охридски

Университетите в София - от редовен учебен процес до занятия по преценка

Столичните висши училища реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест в знак на недоволство от цялостното отношение на държавата към висшето образование. В Софийския университет "Свети Климент Охридски" се провежда редовен учебен процес. Ръководството подкрепя мотивите за протест, но затваряне на университета не е..

публикувано на 20.05.24 в 16:08

Не паркирайте по ул."Шести септември", монтират ново осветление

Започва монтирането на ново осветление по ул."Шести септември", съобщават от Столичната община. Ще бъдат поставени 19 нови осветителни стълба в участъка между ул. "Славянска" и ул. "Граф Игнатиев" . Осветлението ще бъде енергоспестяващо.  При благоприятни атмосферни условия монтажните работи се очаква да приключат в рамките на седмица,..

публикувано на 20.05.24 в 13:08

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес.  Недоволството си представители на бранша изразиха и на 14 май, като то е породено от закриването на стоянки в столицата.  " Кметът Васил Терзиев избра да покани на среща организации, които не подкрепят протеста, а след това излъга, че е провел разговор с бранша. Нямаше..

публикувано на 20.05.24 в 11:20

СОС чака решението на ВАС за реорганизацията на движението в София

Отчитам като слабост липсата на навременна комуникация с гражданите как ще реорганизираме движението по бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша", каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров пред bTV. Според него е рано да се говори за това дали решението е било правилно, или не, преди по казуса да се произнесе..

публикувано на 20.05.24 в 09:54
Метрология, измервания

Отворени врати в Института по метрология

Българският институт по метрология ще отвори врати за посетители в днешния Световен ден на метрологията от 10 до 12 ч. Ще могат да бъдат посетени националните еталонни лаборатории, в които се създават, поддържат и усъвършенстват националните еталони на България, лабораториите за изпитване, проверка и метрологична експертиза на средства за измерване...

публикувано на 20.05.24 в 09:31

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаване в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 08:51