Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

4000 места по-малко в университетите наесен, извежда в заглавие ТРУД. През следващата академична година делът на финансираните от държавата първокурсници спрямо броя на абитуриентите се връща към нивото на приема от 2010 г. – 62%. Промените бяха утвърдени от Министерския съвет вчера по предложение на министър Николай Денков. По думите му орязването е необходимо, за да се възстанови балансът, който е нарушен в предишния период. Той подчерта, че броят на учениците, които завършват средно образование, е намалял с около 25% общо за периода от 2010 до 2015 г., а броят на приеманите студенти не се е променял. Най-значително е орязването на държавния прием в направленията, които произвеждат прекалено много студенти, над 70% от които не могат да се реализират на пазара на труда – “Икономика”, “Администрация и управление” и “Туризъм”.

Виж повече

80 000 българи засегнати от глаукома, предупреждава МОНИТОР. Още толкова не знаят, че вече развиват болестта, съобщи проф. д-р Генка Петрова. По данни на Националната здравноосигурителна каса диспансеризираните хора със заболяването в България са 78 487 души. Две трети от тях са жени, а близо 64 000 души са над 60-годишна възраст. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост. Сред регионите с нисък процент на откриваемост на заболяването са Благоевград, Враца, Добрич, Кърджали, София област, Търговище, Смолян и Шумен. Глаукомата е сред водещите причини за необратима слепота.

Виж повече

40% от проверените у нас играчки се оказват опасни, четем в ТРУД. 90% от тези, които са на европейския пазар, са произведени в Китай и българският пазар не прави изключение. Когато се установи, че играчката е опасна и този риск не може да бъде отстранен, играчката се унищожава. Контролните органи проследява се дали търговецът или вносителят го е направил, като е задължително в период от шест месеца да има и втора проверка. В началото на тази година, например, са били унищожени над 60 хил. опасни играчки, които са влизали у нас през Гърция.

Виж повече

В понеделник служебното правителство подновява обсъждането на нов механизъм за определяне на такса смет, който да отговаря на принципа "замърсителят плаща", пише СЕГА. Това съобщиха от Българската стопанска камара, която от години лобира за по-справедлив начин на изчисление. Сега налогът преобладаващо се определя според данъчната оценка на имота или отчетната му стойност за фирмените имоти.

Промени в такса смет трябваше да има първо през 2015 г., после - през 2016 г. Мярката обаче е крайно непопулярна, тъй като ще вдигне сметката за гражданите, в някои случаи - драстично. Затова всяко правителство я отлага за следващото и тя не е факт и тази година. Служебният кабинет трябва да се заеме с горещия картоф, тъй като сега над България виси заплаха от налагане на наказателни санкции от ЕК.

Виж повече

Премахват повторните изпити за таксиджиите, научаваме от МОНИТОР. Шофьорите на таксита няма да се явяват на изпит при подновяването на професионалното удостоверение. Това обеща служебният министър на транспорта Христо Алексиев след среща с представители на бизнеса. За целта ще бъдат подготвени промени на Закона за автомобилните превози, с които се предлага срокът на валидност на удостоверенията на таксиметровите водачи да се удължава без да се полага допълнителен изпит.

Виж повече

София остава най-лошият град за живеене в ЕС, цитира международно проучване СЕГА. Анализът на консултантската компания Меrcer е направен по няколко критерия, между които политическа стабилност, бизнес и социална среда, здравеопазване, образование, престъпност, свобода на словото, транспорт, климат, наеми и възможности за отдих. В изследването са включени 231 града от цял свят. София заема 116-о място. За седма година начело на класацията за най-добър град е Виена, следвана от Цюрих на второ място и Окланд, Нова Зеландия.

Виж повече

Повече банкноти от 50 лв. и 100 лв. има в джобовете на българите, установява СТАНДАРТ. Явно доходите на част от хората се увеличават сериозно, което им позволява да харчат по-големи суми в брой. В края на декември 2016 г. парите в обращение са 14,152 млрд. лв., като за година нарастват с 1,428 млрд. лв., или с 11,22%, обявиха от БНБ. Най-голямо увеличение на парите в брой има през декември - с над 5%.

Виж повече

Любителите на зимните спортове ще могат да карат ски и сноуборд 20% по-евтино в последните седмици от сезона, е добрата новина в МОНИТОР. Това става след като цените на лифт картите паднаха от средата на месеца. Те важат за всички възрасти, а промоциите са до Великден.

Виж повече

На 22 март група "Сленг" излиза отново на сцената за юбилеен концерт по повод 20-годишнината на бандата, пише в аванс СЕГА. Той ще припомни всички най-обичани и емблематични парчета на "Сленг" от годините, когато фронтмен беше Дими. "Мой свят", "След хиляди години сън", "Любовта няма край" и много други ще бъдат представени от Калин Петров (клавишни), Младен Несторов - Патето (бас) и новия вокалист Владимир Михайлов (вокал, китара). Димитър Екимов-Дими, фронтмен, вокал и основен композитор и текстописец на групата, загина в катастрофа с мотор през 2008 г. Въпреки дългата творческа пауза, последвала смъртта му, "Сленг", живее в сърцата на музикантите от бандата, които имат огромно желание да продължат започнатото.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Централни софийски хали

Отварят софийските Централни хали в навечерието на 24 май

Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София завърши. Първите посетители ще могат да влязат и пазаруват на 23 май , съобщиха за БНР от веригата хипермаркети, която през 2021 г. купи емблематичната столична сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г. Общата стойност..

публикувано на 15.05.24 в 16:05

Инициативата "Пикник за смет" е тази събота в район "Овча купел"

Студенти и преподаватели от Нов български университет (НБУ), представители на Столичната община, район "Овча купел", Посолство на Република Украйна, Държавна Агенция за бежанците (ДАБ), 66-о Средно училище „Филип Станиславов“, и Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема“ ще се включат в инициативата "Пикник за смет" тази събота, 18 май, от..

публикувано на 15.05.24 в 14:17
Перловска река

Почистват 130 км речни корита на територията на Столичната община

278 речни участъци, които преминават през урбанизираната територия на Столичната община, се почистват от самораслата храстовидна растителност, изсъхнали дървета, битови, строителни, едро и дребно габаритни отпадъци, автомобилни гуми и др. Почистват се коритата на реките Перловска и Владайска в централната градска част, водостоците на Софийския..

публикувано на 15.05.24 в 11:07

Поевтиняване на парното и топлата вода предлага "Топлофикация София" за новия ценови период

"Топлофикация София" е депозирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС, съобщава БТА. Предложената цена е с 29,11% по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh. Това се посочва в заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно..

публикувано на 15.05.24 в 10:02

Безплатни консултации за високо кръвно пред ВМА

Българската лига по хипертония провежда националната си кампания за измерване на кръвното налягане, посветена на предстоящия в петък Световен ден за борба с хипертонията.  От 10.00 до 16.00 часа, в специално изградена конструкция пред сградата на ВМА ще бъдат извършвани безплатни консултации от специалисти-кардиолози. Не се изисква предварително..

публикувано на 15.05.24 в 08:05

Измиват училищните дворове в София преди 24 май

Дворовете на всички училища в София ще бъдат почистени и измити до 23 май, съгласно графика на фирмите. Столичният инспекторат е извършил предварително съгласуване с директорите на учебните заведения за потвърждаване на датите и да се осигури достъп на техниката и работещите екипи. Дейността се изпълнява поетапно, като трябва да..

публикувано на 14.05.24 в 18:34
Говорителката на ЦИК Росица Матева

418 са българските кандидати за Европарламента, 6114 - за Народното събрание

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати.  От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не..

публикувано на 14.05.24 в 17:39