Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Проверяват сделки с електронни пари, съобщава ТРУД. Сделки с електронни валути ще бъдат проверявани за пране на пари. Това ще става, ако платежният инструмент е презаредим или има максимален месечен лимит на плащания при покупко-продажби за над 150 евро, използва се само за купуване на стоки или може да се захранва с анонимни пари. Това е записано в проект на Закон за мерки срещу изпирането на пари, обявен от ДАНС и МВР за обществено обсъждане. Според документа задължително ще се проверява клиент, включително и политици, който открива сметка или извършва банков превод за над 15 000 евро или сделки за над 5000 евро в брой.

Виж повече

Фонд финансира социалните услуги в София, пише още ТРУД. Столичната община създава специален фонд за подпомагане на полезни идеи в сферата на социалните услуги, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Очаква се финансовият инструмент да заработи догодина. Той ще подкрепя проекти на неправителствени организации, с които местната управа си сътрудничи. Целта е да се увеличи качеството на помощта, предлагана на хора с увреждания и всички други уязвими социални групи. В София функционират над 75 социални услуги, като 31 се изпълняват от 20 НПО-та като външни доставчици.

Виж повече

31 на сто от новите жилища са с три стаи, сочи проучване на Националния статистически институт за периода януари-март, цитирано от МОНИТОР. Най-висок е делът на апартаментите с две стаи, като те са 38,4% от всички новопостроени домове в периода. С най-нисък дял са жилищата с шест и повече стаи, като те са една 3 на сто. А общо в периода януари -март въведените в експлоатация сгради са 462, а броят на жилищата в тях достига 1751. Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 78 сгради с 460 жилища в тях, Бургас - 75 сгради с 362 жилища, и Пловдив - 55 сгради със 157 жилища.

Виж повече

Възрожденски балкон в панелен блок в Пловдив предизвика дискусии в социалните мрежи, четем в ТРУД. Преустроената тераса е в панелен блок в квартал „Христо Смирненски”. Районното кметство назначи проверка дали преустройството е законно. Терасата на третия етаж се сдобива с възрожденския си вид в далечната 1996-та година. Собственикът Румен Димитров е завършил специалност „Реставрация и консервация” и дълго време мечтаел да превърне балкона си в малко подобие на къщите от Стария Пловдив. Финансовата криза по това време обаче не му позволила да осигури средства, с които да изографиса старинни чердаци и алафранги по фасадата на терасата. Повечето от съседите одобряват идеята му и даже се гордеят с блока си.

Виж повече

Търсят с лазери храма на Хераклея Синтика, информира СТАНДАРТ. Археолозите ударно работят в античния град Хераклея Синтика край храма на Ванга в местността Рупите. "Продължаваме да разкриваме северната част на форума на централния площад на града от римско-императорско време", съобщи директорът на НАИМ-БАН доцент д-р Людмил Вагалински, който е ръководител на екипа. Ще бъде разкрито селището на юг, за да стигнат до южната стена на масивната и висока 5 метра 18-вековна сграда на базиликата. На изток също има данни за интересни архитектурни детайли. Със сигурност там има друга обществена сграда, най-вероятно това е храмът. Има и други запазени архитектурни останки, които са на 5 метра дълбочина от сегашната повърхност в района на Хераклея Синтика. Преди време бе направено сериозно проучване с георадар. Този метод е разработен от НАСА. Той регистрира промените в електрическите характеристики /проводимост и диелектрична проницаемост/ на средата, които са в пряка зависимост от вида на почвите и скалите и от физичните и химичните свойства, като за целта се използват високочестотни електромагнитни вълни. И помага много за локализиране на подземни архитектурни обекти и гробници.

Виж повече

Онколекарства за половин милион изтекли в канала, разкрива МОНИТОР. Това става ясно от справка на Националната здравноосигурителна каса, предоставена на „Монитор”. През 2016 г. 15 районни здравноосигурителни каси са направили проверки в общо 54 лечебни заведения в областта на химио- и лъчетерапията и хематологията. За откритите нарушения касата е поискала санкции от порядъка на 713 000 до 1 780 000 лева. Оказва се, че химиотерапевтите не си дават труд да комбинират за вливания по едно и също време пациенти, които са на едни и същи цитостатици, а отварят нов флакон за всеки от тях, като остатъкът, който в повечето случаи може да се влее на още един човек, се изхвърля и се отваря нова опаковка.

Виж повече

Шипове и алергии влияят за болестта на Мениер, предупреждава СЕГА. За повечето хора смяната на времето води до дискомфорт в някаква степен, но има група пациенти, при които идването на пролетта може да е пълен кошмар. Това са хората с болест на Мениер и при голяма част от тях смяната на времето отключва кризи на заболяването, при които нормалният живот е почти немислим. Болестта, или синдромът на Мениер, представлява невъзпалително заболяване, причиняващо нарушение във функцията на вътрешното ухо, а оттам и сериозни смущения в слуховия и вестибуларния апарат. Обикновено заболяването се характеризира с периодично повтарящи се пристъпи на замайване и шум в ушите, както и с нарушения в слуха. Пациентите получават частична или пълна загуба на слух, която обикновено засяга едното ухо и е по-изразена при ниски честоти.

Виж повече

„Сфумато” се превръща в циркова арена, научаваме от СЕГА. Истинско цирково шоу с фокуси, акробатични номера, жонгльорство, кънки, дори спиритичен сеанс, при който бива извикан духът на Наполеон, предлага "Оптически илюзии". Това е премиерното заглавие в афиша на Театрална работилница "Сфумато", съвместна продукция с Good Times. Режисьор е Катя Петрова, чийто куклен спектакъл за възрастни "Семейство Замза" получи наградата "Икар 2016". Новата й постановка се базира на текстове на Даниил Хармс, Михаил Булгаков и полския поет Юлиан Тувим, творили през първата половина на XX век. Режисьорката ги определя като автори, интерпретиращи духа на своето време по сходен начин, а именно - с аромата на лудостта, която ни заобикаля и днес. И за тримата абсурдът не е средство, а стратегия.

Виж повече

"Епика" подгряват със симфоничен метъл "Еванесънс", четем още в СЕГА. Фестивалът Hills of Rock продължава да добавя нови имена към първото си издание. Последното попълнение са холандците "Епика", известни със своето симфонично метъл звучене. Те ще свирят в първия ден на фестивала - 30 юни, преди хедлайнерите на вечерта "Еванесънс. Освен звездите "Еванесънс", "Гуано ейпс" и "Епика", сред обявените за момента групи на феста Hills of Rock са Three Days Grace, Raveneye, Basska, Conquering Lion, Shazalakazoo, както и българските "Уикеда", "Мерудия", "Севи", "Силует", "Парапланер", Hayes & Y и др. Билетът за двата дни на фестивала струва 90 лв.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три дни на различни места в София приемат опасни отпадъци

До края на седмицата – от днес до 7 юни Столичният инспекторат организира кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата . По време на юнската кампания мобилните пунктове ще бъдат отворени между 11:00 и 19:00 ч .  Днес – в Световния ден на околната среда, пункт ще бъде разположен на паркинга пред Столичния инспекторат - на ул...

публикувано на 05.06.24 в 07:59

Стефан Вълдобрев и Дара пеят до НДК в Световния ден на околната среда

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" и Дара ще участват в празничния концерт в София, с който днес ще бъде отбелязан Световният ден на околната среда . Събитието ще започне от 18:00 часа в Кино "Кабана" до Националния дворец на културата , информираха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).  В парка ще могат да се разгледат..

публикувано на 05.06.24 в 07:15

Кола и линейка се удариха в София

Пътно произшествие между кола и линейка в София. Инцидентът е станал около 16 часа днес при сградата на район „Младост“, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ.  Медицинският автомобил е пътувал към спешен адрес и е бил с включена звукова и светлинна сигнализация. При инцидента лекарят от линейката е получил контузия на..

публикувано на 04.06.24 в 17:48
Васил Терзиев

Терзиев за новата организация на движение в центъра на София: Извинявам се, сгреших!

Кметът на София Васил Терзиев призна, че той и заместникът му по транспорт са допуснали грешка при въвеждането на новата организация на движение по столичния булевард "Патриарх Евтимий". Поредна протестна блокада в центъра на София Пореден протест срещу организацията на движение в центъра на София Ще бъде разширен съставът на..

публикувано на 04.06.24 в 12:41
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

На среща в София обсъждат заплатите на медицинските специалисти

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева покани на среща днес представители на синдикат "Защита". Те са насрочили протест и поискаха оставката ѝ, тъй като не одобряват запазването на основните заплати на медицинските специалисти, както тя предложи след като свърши действието на Колективния трудов договор. В него е записана минимална..

публикувано на 04.06.24 в 09:54

Първо класиране за първокласници в София, записване - до 13 юни

Проведе първото класиране за прием на ученици в първи клас за учебната 2024/2025 година, съобщават от Столичната община. Общо 10 873 деца кандидатстваха за първи клас в 158 столични училища за 11 551 свободни места.  През миналата учебна година за 11 631 места кандидатстваха 10 876 деца. Класирани на първо класиране са 10 228 ученици ...

публикувано на 03.06.24 в 17:51

Привилегировани граждани паркирали безплатно в центъра на София

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров обяви, че привилегировани граждани са паркирали безплатно в центъра на София в платената синя и зелена зона, без да имат право на това. Паркирането е ставало с карта, подписана от предишното ръководство на Столичната община, а сред привилегированите са били и синдикални лидери от КТ..

публикувано на 03.06.24 в 13:04