Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Линейки гробници возят пациентите в страната, пише МОНИТОР. 90% от колите, или 618 от всички 674 спешни автомобила в страната са с пробег по 220 000 км до 320 000 км. Само 56 са с по-нисък пробег. Те са купени през 2015 г. и са навъртели средно по 50 000 до 60 000 км. 178 от колите, които возят пациенти, пък са на повече от 10 години. Те още са в автопарка на спешната помощ, въпреки че са не само морално, но и технически амортизирани. Това показва справка от Министерството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация. В същото време средният брой обаждания, на които отговарят линейките в София и областта на денонощие, е 500. Едни от най-старите медицински автомобили са тези във Великотърновска област. Общо за десетте общини колите там са 14. От тях 12 са закупени в периода 2007-2009 г., а последните две са от 2014 г. Средният им пробег е не по-малко от 300 000 кв., не скри шефът на Спешна помощ д-р Валентина Хаджирадева. Реанимобилите са оборудвани с цялата необходима по стандарт апаратура, включително и дефибрилатори, но въпросът е че и тази апаратура вече е остаряла, допълни тя.
Виж повече

Бюджетът на здравната каса за 2018 г. предвижда 2 милиона хоспитализации, обяви председателят на надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев при представянето на проекта в парламента, съобщава СЕГА. Прогнозата е занижена, тъй като в последните години отчетите на болниците са за около 2.3 млн. хоспитализации. С проекта се залага мораториум за финансиране на нови болници и дейности във вече съществуващи лечебни заведения, а също се очаква и увеличение на цените на някои от клиничните пътеки, което обяснява очакването на касата за по-малко или поне за липса на ръст на отчетените хоспитализации. Освен това част от дейностите в болниците - т.нар. клинични и амбулаторни процедури, се отчитат отделно и се очакват 1.3 такива догодина. Това са дейности, които не изискват повече от 48 часа прием в болница. Предвидено е и 33 000 онкоболни да получат лекарствено лечение в болниците.
Виж повече

3апрашен въздух мъчи жителите на София и Горна Оряховица, информира ТРУД. Допустимата концентрация на фини прахови частици и в двете населени места е била над нормата в последните няколко дни. По-високи са били показателите в Горна Оряховица, особено след началото на отоплителния сезон. От началото на година до днес над 60 пъти въздухът в града е бил с отклонение от нормата и според експерти това му отрежда първо място в страната. В три столични квартала също са отчетени стойности над нормата. Това сочат данните от Национална автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух, публикувани от Столична община. Най-големи стойности над допустимото са отчетени в “Надежда” и “Хиподрума”, където те достигат до 120 µg/m3 при норма 50 µg/m3 . Между 70 и 80 µg/m3 в някои часове от денонощието са показателите в “Младост” и “Павлово”. Преди дни София, заедно с още осем европейски столици – Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки, изпрати общо писмо до европейските институции, в което се настоява за единни мерки срещу замърсяването на въздуха от транспорт, информира Столичната община. 
Виж повече

70 000 бройлера и домашни гъски ще бъдат унищожени в две от селата на Ямболска област: Зимница и Чарда, съобщи в неделя областният управител Димитър Иванов, цитиран от МОНИТОР. Причината е плъзнала зараза от птичи грип, на място са вече екипи на БАХБ, подпомагани от доброволци и униформени полицаи.Крайното решение е взето на заседание на областната комисия по епизотии, унищожаването ще продължи няколко дни. Труповете на птиците ще бъдат загробвани на предварително определени места встрани от населените места и извън вододайните зони.По предварителна информация сред засегнатите е една от фермите за угояване на най-големия български производител на птиче месо „Градус“.
Виж повече

С до 10 стотинки за брой поскъпнаха яйцата в страната за около месец, алармира ТРУД. В много магазини цената на стандартния размер М мина 30 стотинки, като само за периода 25 октомври – 1 ноември по области продуктът добави от 4 до 29% към стойността си, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (къде с колко поскъпнаха вижте в таблицата горе вдясно). Проверка на „Труд” в големите градове в страната показва, че макар и в единични случаи, вече има търговски обекти, които предлагат български яйца размер XL на стойности от 37-38 до 40 стотинки, а полските в голяма търговска верига в София удариха 43 стотинки за брой. Най-евтините и дребни яйца на Кооперативния пазар във Варна в момента струват 26 стотинки за брой. Едрите „вървят” по 29-30 стотинки, а в супермаркетите цените стигат до 32-34 стотинки, предават кореспондентите на вестника. С 6 стотинки само за седмица са поскъпнали яйцата в Бургас.
Виж повече

Българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с лекарства "за всеки случай", пише СЕГА. Това показва седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г. Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас. Фермите в България се оказват сред злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място сред обхванатите в проучването страни. У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик, докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция. По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте - от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг, цитирани в доклада. Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 40 празнични покани за децата в София на 1 юни

Над 40 културно-образователни събития за деца включва тазгодишното издание на "Детски панаир" на 1 юни. То отново ще се проведе на площада пред Народния театър „Иван Вазов”, в Градската градина и в близките музеи и галерии, съобщават от Столичната община. Основна тема на празника е културно-историческото наследство и опазването на околната..

публикувано на 27.05.24 в 19:04

Виктор е 51-вото бебе по "Инвитро" програмата на Столичната община

51 са вече децата, родени след инвитро процедури с донорски яйцеклетки, финансирани по Програмата  "Инвитро" на Столичната община и с помощта на Фондация "Майки за донорството". Общинската програмата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, е създадена в края на 2015 г. Тя се финансира от бюджета на..

публикувано на 27.05.24 в 11:56

Национално външно оценяване по БЕЛ за около 55 000 четвъртокласници

Около 55 хиляди четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по български език и литература днес. Изпитът ще започне в 10 часа и ще продължи 60 минути, а за учениците със специални образователни потребности - 90. Матурата се провежда в близо 1400 училища в страната. Тестът по български език съдържа 21 задачи,..

публикувано на 27.05.24 в 08:07

Вдъхват нов живот на НДК

Ръководството на Националния дворец на културата започва кампания за обновяване, модернизиране и обживяване на комплекса. Промените ще бъдат, както отвътре, така и отвън, споделят от НДК и ще засягат, изчистване и освежаване на фасадата, дигитализиране на сградата, богата културна програма, нов живот за емблематични пространства и т.н...

публикувано на 24.05.24 в 18:50

До 26 май затварят за движение участък от столичния бул. "Цар Борис III"

От 6.30 ч. на 24 май 2024 г. до 14.00 ч. на 26 май 2024 г. се затваря за движение на пътни превозни средства участъкът от бул. "Цар Борис III" между бул. "Тодор Каблешков" и Софийски околовръстен път, включително и локалните платна на бул. "Цар Борис III", съобщиха от Столичната община. За движение по тях ще се допускат само автомобили в специален..

публикувано на 24.05.24 в 13:52
Георги Илиев

"Приключение с букви" очаква децата в парк "Гео Милев"

В парк "Гео Милев" започна празникът "Приключение с букви" . Пред БНР кметът на район "Слатина" Георги Илиев посочи, че организират събитието за трета поредна година.  "Отпечатали сме буквите - главни и малки, и сме ги скрили из целия парк на различни места. Имаме карта, в която показваме схематично къде са буквите. Даваме на децата тези..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

БДЖ пуска ретро мотриса от София до Банкя

БДЖ организира празнични пътувания със специална ретро мотриса по повод отбелязването на Деня на българската просвета и култура. Мотрисата е произведена през 1960 година в Австрия и е част от музейното наследство на железницата. Планирани са общо шест пътувания през трите дни или по две пътувания на ден от Централна гара София до Банкя..

публикувано на 24.05.24 в 08:52